Többen meghaltak a nigeri elnökválasztást követő tömegtüntetéseken

A nigeri elnökválasztás eredményének közzétételét követően kibontakozott, országszerte zajló tömegtüntetéseken legalább ketten vesztették életüket és többen megsebesültek, a megmozdulások csaknem ötszáz résztvevőjét állították elő – közölte pénteken Alkache Alhada belügyminiszter.

A nyugat-afrikai ország választási bizottsága kedden ismertette a vasárnap tartott elnökválasztás eredményét, miszerint Mohamed Bazoum korábbi külügyminiszter, a kormánypárt jelöltje aratott győzelmet, mivel megszerezte a szavazatok 55,75 százalékát.

Kihívója, Mahamae Ousmane, a legerősebb ellenzéki jelölt választási csalást emlegetett és magának igényelte a győzelmet, bár a hivatalos összesítés szerint a szavazatok 44,25 százalékát szerezte meg.

Bazoum Mahamadou Issoufou leköszönő elnök szövetségese, aki két ciklus után távozik az ország éléről, lehetővé téve ezzel az első demokratikus hatalomátadást az 1960-ban függetlenné vált egykori francia gyarmaton.

Niger az Európa felé igyekvő afrikai migránsok egyik legfontosabb tranzitországa. Az Európai Unió az utóbbi években nyomást gyakorolt a nigeri vezetésre, hogy próbáljon gátat szabni a területén keresztül zajló embercsempészetnek. Nigerben és a szomszédos országokban emellett számos iszlamista terrorcsoport is aktív.

Niger a szélsőségesekkel szemben alakult G5 Száhel Szövetség államainak tagja közösen Malival, Mauritániával, Csáddal és Burkina Fasóval.

Niger a világ egyik legszegényebb országa, az ENSZ 189 államot fejlettség alapján felsoroló listáján az utolsó helyen szerepel.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑