2019. 08. 05.

Többen meghaltak egy afgán televíziós stáb busza ellen elkövetett merényletben

Legkevesebb ketten életüket vesztették és ketten megsebesültek vasárnap egy afgán televíziós stáb busza ellen elkövetett pokolgépes merényletben Kabulban – közölték afgán tisztségviselők.

A robbanószerkezetet a tájékoztatás szerint mágnesekkel rögzítették a Hursid TV munkatársainak járművéhez. A pokolgép az esti csúcsforgalomban lépett működésbe.
A robbanás következtében a sofőr és egy járókelő meghalt, a buszon utazók közül pedig az operatőr és a hangmérnök megsebesült – ismertette Naszrat Rahimi belügyi szóvivő, illetve Szamiullah Aminij, a Hursid TV hírigazgatója.

Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett elkövetőként. Ugyanakkor a kabuli vezetés megdöntésén fáradozó radikális iszlamista tálibok még júniusban figyelmeztették az afgán sajtóorgánumokat, hogy támadásokat fognak végrehajtani ellenük, ha nem hagynak fel a kabuli kormány által fizetett, tálibok ellen irányuló tartalmak sugárzásával.

„Nem sugárzunk tálibellenes hirdetéseket, de annyi világos, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága állandó veszélyben van Afganisztánban” – hangsúlyozta Aminij.
Asraf Gáni elnök elítélte a vasárnapi merényletet. Twitter-üzenetében azt írta, hogy a sajtó és a civilek elleni szándékos támadások háborús bűncselekménynek minősülnek, az elkövetőket pedig felelősségre fogják vonni.

Afganisztán a világon a legveszélyesebb hely újságírók számára. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezet szerint tavaly a szakma 13 képviselőjét gyilkolták meg a dél-ázsiai országban, míg az Újságírók Nemzetközi Föderációja 16 ilyen halálesetről tud.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑