Cadmus fordítás Cadmus

Többen meghaltak egy piacra mért tüzérségi csapásban az iszlamisták kezén lévő al-Báb városában

2022. 08. 20.

Legalább tizennégy ember, köztük öt gyerek vesztette életét a török támogatást élvező észak-szíriai lázadók kezén lévő al-Báb városának egyik forgalmas piacára és lakónegyedeire mért tüzérségi csapásban – jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A szíriai háború eseményeit nyomon követő, emigrációban működő civilszervezet szerint a halottak mellett harmincnyolcan sebesültek meg a támadásban.

Az OSDH a szíriai kormányerőket tette felelőssé a történtekért, mondván, mindez megtorlás volt, amiért török harci repülőgépek légicsapást mértek kedden a közös határhoz közeli Ajn el-Arab városánál lévő helyőrségekre. A bombázásban több szíriai katona is életét vesztette.

Az OSDH-tól eltérően a török hátszelet élvező felkelők a kurd milíciákat hibáztatták a tűzérségi csapás miatt. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség ugyanakkor határozottan tagadta ezt. “Csapatainknak semmi köze a támadáshoz, sem közvetlenül, sem közvetve” – hangsúlyozta az SDF közleményében.

A 2011 óta dúló háborúban Irán és Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnököt pártolja, míg Törökország az iszlamista fegyveres csoportokat, ugyanakkor Ankara terrorszervezeteknek tekinti a különböző kurd milíciákat, amelyek egyébként meghatározó szerepet játszottak a Washington vezette nemzetközi koalíciónak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel szembeni harcában.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑