Cadmus fordítás Cadmus

Tokajev békekötést sürgetett Moszkva és Kijev között

2022. 11. 23.

Békekötésre szólított fel Oroszország és Ukrajna között Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) jereváni csúcsértekezletén szerdán.

“Ami Ukrajnát illeti, azt gondolom, megérett az idő arra, hogy közösen keressünk egy békés megoldást” – mondta Tokajev a kazah elnöki hivatal tájékoztatása szerint. “Minden háború béketárgyalásokkal ér véget. Nem engedhetjük meg, hogy az orosz és ukrán testvérnépet évtizedekre vagy évszázadokra kölcsönös gyógyíthatatlan sebek válasszák el egymástól” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta kollégáinak, hogy Ukrajnáról zárt ajtók mögött fog beszélni.
A vasárnap újraválasztott kazah elnök szoros szövetséget ápol Moszkvával, de már korábban is bírálta Oroszország ukrajnai háborúját.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szintén úgy nyilatkozott, hogy véget kell vetni a vérontásnak Ukrajnában. Mindamellett azt mondta, hogy Ukrajna nyugati támogatói nem fogják megengedni a tárgyalást Kijevnek.

Az ODKB védelmi szövetség tagjai közé Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán tartozik. A csúcstalálkozón Örményország csalódottságának adott hangot amiatt, hogy nem kap támogatást a szervezettől Azerbajdzsán támadásaival szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑