Cadmus fordítás Cadmus

Tokajev: Kazahsztán túlélte a puccskísérletet

2022. 01. 10.

Kazahsztán túlélte a puccskísérletet – jelentette be hétfőn Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, aki szerint az akciókat általa meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták.

A politikus a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) online ülésén videokapcsolaton keresztül tartott beszédében azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik.

„Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk” – mondta. Hangsúlyozta: a hatóságok nem indítottak és nem is fognak háborút viselni a civilek ellen.

Az üzemanyagár-emelés elleni tüntetések alig több mint egy hete kezdődtek, majd szélesebb körű tiltakozásba torkolltak a kazah kormány és a korábbi elnök, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev ellen.

„A fő csapás Almati városa ellen irányult. Ennek a városnak a bukása előkészítette volna az utat a sűrűn lakott déli részek, majd az egész ország hatalomátvételéhez” – fejtette ki az államfő. Hozzátette: Ezután a főváros elfoglalását tervezték. A biztonsági erők tizenhat tagja meghalt, a civil áldozatok számát még vizsgálják.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑