Cadmus fordítás Cadmus

Tokajevet választották a kazahsztáni kormánypárt elnökévé

2022. 01. 30.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt választotta elnökévé pénteken rendkívüli kongresszusán a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) párt, és ezzel kiteljesítette a politikai hatalom átvételét Nurszultan Nazarbajev előző elnöktől – számolt be az államfő sajtószolgálata.

Nazarbajev 2019 márciusában mondott le váratlanul az államfői tisztségéről, és Tokajevet jelölte utódjául. A távozó elnök azonban megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a “nemzet feje” címre, és megtartva vezető tisztségét a befolyásos biztonsági tanácsban, továbbá a parlamentet uraló Nur Otan párt elnökeként.

A január eleji súlyos zavargások óta azonban utódja, Tokajev megerősítette saját befolyását, és átvette a biztonsági tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló személynek kellett távoznia fontos pozícióból, és legalább egy, a titkosszolgálatot vezető személyt bebörtönöztek.

Tokajev azzal vádolta Nazarbajevet, hogy szerepet játszott az elit indokolatlan meggazdagodásában, amely az elmúlt években felháborította a társadalmat. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak, bár erre semmilyen bizonyítékkal nem szolgált.

A helyzet január 7-re stabilizálódott, majd január 19-én országszerte feloldották a rendkívüli állapotot. Hivatalos adatok szerint a zavargásokban 225 ember vesztette életét, és több mint 4500-an sérültek meg.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑