Cadmus fordítás Cadmus

Tömegek tiltakoztak a nemzetállam-törvény ellen Izraelben

2018. 08. 12.

Több tízezer ember vett részt szombaton Izraelben azon az arab kezdeményezésű tüntetésen, amelyen a nemrég elfogadott nemzetállam-törvény ellen tiltakoztak. Ez már a második szombat, amikor tömegek gyűltek össze Tel-Avivban, hogy az izraeli alaptörvények közé emelt jogszabály ellen tüntessenek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren a palesztin zászlót lengető tiltakozókról készült felvételt tette közzé, azt írta: semmi sem indokolja jobban, hogy szükség van a jogszabályra. Ajman Odeh, az izraeli parlament arab képviselője az AP amerikai hírügynökségnek kiemelte: ez az első alkalom, hogy több tízezer arab vonult Tel-Avivba demokratikus zsidó szervezetekkel közösen.

„Azt üzenik, hogy ez nem a tiltakozás vége, hanem csak az első komoly megmozdulás” – húzta alá a politikus.

A törvény kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, valamint, hogy ebből kifolyólag Izrael Államban csak a zsidó nép bír a nemzeti önrendelkezés jogával. A jogszabály értelmében az arab többé nem hivatalos nyelv Izraelben, csak a héber. Az arab nyelv viszont továbbra is különleges státust élvez.

Bírálói szerint az új törvény aláássa a zsidó állam demokratikus jellegét és még inkább diszkriminációnak teszi ki az ország nem zsidó állampolgárait. Az izraeli állampolgárok ugyanis mintegy 20 százaléka arab.

MTI

Megosztom:

, ,




Back to Top ↑