Tömegeket telepítettek ki a mianmari gátszakadás miatt

Nyolcvanöt falut öntött el a víz egy gátszakadást követően Mianmar középső részén, a katasztrófa miatt több mint 63 ezer embert kellett kitelepíteni – közölte egy helyi állami napilap csütörtökön.

A hömpölygő áradat csütörtök reggelre apadni kezdett – közölte Min Thu, Jedase város tisztségviselője. Két embert eltűntként tartanak nyilván – tette hozzá. A magasabb területeken fekvő települések lakói már haza is térhetnek – mondta.

Az ország három legfontosabb városát, Rangunt, Mandalajt és a fővárost, Najpjidót összekötő főút járhatatlanná vált a szerdai katasztrófa következtében. Csütörtökön nekiláttak a gát helyreállításának. Az öntözésre szolgáló víztározóban méterekkel csökkent a vízszint. A földművelési minisztérium egyik tisztségviselője, Kaung Mjat Thein elmondta, hogy igyekeznek minél több vizet visszapótolni, mielőtt megérkezik a száraz évszak.

Az illetékes hangsúlyozta: vizsgálják, mi okozta a gátszakadást. A tisztségviselők szerint a gátat rendszeresen ellenőrizték, és senki sem számított rá, hogy a túlfolyó felmondja a szolgálatot. A Szvar folyó völgyében található gátat 2004-ben építették, a mezőgazdasági és öntözési minisztérium adatai szerint ez biztosítja több mint húszezer hektár termőföld vízellátását.

Az országban a heves monszunesők már komoly károkat okoztak idén: júliusban csaknem százezer embert kellett kitelepíteni, legalább tizenegyen pedig meghaltak az áradások okozta természeti katasztrófákban. A mianmari kormány gátépítésekkel igyekszik megoldani az országban gyakran előforduló áramellátási zavarokat, a tervek ellenzői szerint azonban mérlegelni kell azoknak a környezetre gyakorolt káros hatásait is.

A mianmari katasztrófa rávilágított a délkelet-ázsiai gátakkal kapcsolatos biztonsági aggodalmakra. Laoszban a múlt hónapban összeomlott egy hidroelektromos gát, a katasztrófában legalább 27-en vesztették életüket, és ezreket kellett kitelepíteni.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑