Cadmus fordítás Cadmus

Tömegsírokat találtak a Kongói DK északkeleti részén

2023. 01. 19.

Negyvenkilenc civil földi maradványát tartalmazó tömegsírokat találtak a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, miután a hétvégén egy helyi milícia sorozatos támadásokat hajtott végre a térségben – közölte szerdán az ENSZ.

Farhan Haq, a világszervezet helyettes szóvivője New Yorkban nyilatkozva arról számolt be, hogy a tömegsírokat a forrongó Ituri tartomány két falujában fedezték fel nagyjából harminc kilóméterre keletre Bunia városától.

A Nyamamba nevű faluban 42 áldozat, köztük hat gyerek holttestét fedezték fel, további hét férfi földi maradványait pedig a Mbogi nevű faluban.

Haq szerint az országban állomásozó ENSZ-békefenntartók haladéktalanul járőröket küldtek a régióba, miután a hétvégén olyan értesülésekhez jutottak, hogy a Szövetség Kongó Fejlődéséért (CODECO) nevű milíciához köthető fegyveresek civilekre támadtak. Mint mondta, ekkor tették “a hátborzongató felfedezést”.

A helyi hatóságok úgy tudják, hogy a fegyveresek nőket is elhurcoltak a falvakból – közölte az MTI.

Tavaly júniusban a CODECO hét frakciója jelentette be, hogy véget vetnek a civilek elleni erőszaknak Ituriban, azon belül pedig különösen Djugu körzetben, ahol a milícia nagyon aktív. Ennek ellenére fokozatosan újraindították támadásaikat. December óta 195 ember vesztette életét a CODECO milícia és más fegyveres csoportok erőszakcselekményeiben, amelyek miatt másfél millió ember kényszerült elmenekülni otthonából Ituri tartományban.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑