Cadmus fordítás Cadmus

Tömegsírt találtak a líbiai Szirtben, a terroristák egykori fellegvárában

2022. 10. 02.

Negyvenkét holttestet rejtő tömegsírt találtak a líbiai Szirt városában, amely egykor az Iszlám Állam terrorszervezet helyi fellegvára volt – közölte vasárnap az eltűnt személyek ügyében illetékes líbiai hatóság.

A tájékoztatás szerint egy iskola területén fedezték fel a tömegsírt.

Szirt, Moammer Kadhafi néhai vezető szülővárosa, 2015-2016-ban volt az iszlamisták irányítása alatt. A terroristákat 2016 decemberében űzték ki a városból az ENSZ támogatását élvező nemzeti egységkormányhoz hű erők.

Abdulaziz el-Mabrúk, a hatóság szóvivője elmondta, hogy a maradványokat egy közeli kórházba szállították, ahol a fogakból és csontokból vételezett DNS-minták alapján megpróbálják azonosítani az áldozatokat. Hozzátette, hogy a tömegsír közelében további tizenegy holttestet találtak még májusban. Egyelőre nem közölte, mi okozhatta az áldozatok halálát.

Az utóbbi években számos tömegsírt találtak a konfliktus sújtotta országban: 2018 decemberében több mint harminc férfi holttestét fedezték fel Szirt közelében, őket a terroristák lemészárolták és erről videófelvételt is készítettek. A nyugati Tarhúna városában pedig holttestek százait fedezték fel tömegsírokban, miután a Líbia keleti felét ellenőrző Halífa Haftar tábornokhoz hű milíciák kivonultak a térségből 2020 júniusában.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑