2018. 10. 11.

Török-afrikai gazdasági fórumon szólalt fel Erdoğan elnök

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök arra hívta az afrikai országokat, hogy helyi valutákkal csináljanak közös üzleteket.

A török államfő az Isztambulban megrendezett Törökország-Afrika Gazdasági és Üzleti Fórumon tartott beszédet.

Beszédében Erdoğan elnök hangsúlyozta, hogy Törökország nagy jelentőségűnek tartja az afrikai kontinenssel való együttműködést, és elmondta, hogy míg 10-15 évvel ezelőtt Törökország csupán néhány régióban és néhány területen volt jelen, addig ma már az ország a világ 6. legkiterjedtebb diplomáciai hálózatával rendelkezik.

A török köztársasági elnök, elmondta, hogy a török-afrikai partnerségi csúcstalálkozók közül immár a harmadikat tervezik megrendezni, és erre a tervek szerint 2019-ben ismét Isztambulban kerülhet sor.

Erdoğan elnök kiemelte, hogy Törökország Szomáliában nyitotta meg a legnagyobb nagykövetségét a világon, és hozzátette:

„Nagykövetségeink mellett a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TİKA), Yunus Emre Intézet, Maarif Alapítvány, Anadolu Ajansı hírügynökség, Turkish Airlines (THY) és más intézményeink révén is fokoztuk jelenlétünket a kontinensen.”

Az államfő felidézte, hogy míg a világ nagy része hallgat az Izrael által elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban, addig az afrikai országok felkarolták a palesztin nép és Palesztina ügyét.

Erdoğan azt is kiemelte, hogy míg számos ország a keblére szorította a puccsistákat, addig az Afrikai Unió kiállt a demokrácia és jog mellett.

Az elnök felhívta rá a figyelmet, hogy a közkeletű vélekedésekkel szemben a világon zajló háborúk, harcok és migrációk terhét nem a nyugati államok, hanem a kevéssé fejlett és fejlődő országok viselik.

Az összes afrikai országhoz szólva Erdoğan ezt a felhívást intézte: „Az összes afrikai barátomnak, testvéremnek üzenem: helyi valutával, nemzeti valutával gyertek, és vágjunk közös üzletbe.”

A török államfő kijelentette, hogy az afrikaiak, csakúgy, mint a törökök, vérrel vívták ki a szabadságukat, és úgy fogalmazott:

„A törökök és az afrikaiak nem bizonyos nagyhatalmak kegyéből, hanem atyáik és fiaik életével és vérével vívták ki a szabadságukat. Mi nem mocskos alkukkal jutottunk el a jelenig, hanem megfizetve annak a teljes árát. Senki sem kínálta nekünk aranytálcán a szabadságunkat. Ellenkezőleg, foggal és körömmel vívtuk azt ki. És ahogy foggal-körömmel vívtuk ki azt, ugyanúgy azzal építettük fel a jövőnket is. Legyőzve a legyőzhetetlennek mondott hatalmakat, meghajlítva a hajlíthatatlannak hitt erőket, diadalmaskodva a megnyerhetetlennek tűnő küzdelmekben – így vívtuk ki a szabadságunkat. Egykor a politikai függetlenségünkért folytattunk küzdelmet, most pedig a gazdasági függetlenségünkért tesszük ezt.”

TRT

, , ,
Back to Top ↑