Cadmus fordítás Cadmus

Török külügyminiszter: az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer beszerzése “lezárt ügy”

2021. 03. 25.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán közölte: tájékoztatta amerikai hivatali kollégáját, Antony Blinkent, hogy “lezárt ügy” az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer beszerzése Ankara által.

A török tárcavezető úgy vélekedett: a NATO-szövetségeseknek ütemtervet kell kidolgozniuk a nézeteltérések rendezésére.

Az amerikai külügyminisztérium közölte: Blinken a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán felszólította Ankarát, hogy álljon el az Sz-400-as légvédelmi rendszertől.

Cavusoglu elmondása konstruktív légkörben zajlott tanácskozása Blinkennel, akivel megállapodtak abban, hogy szélesebb körű találkozót tartanak Törökországban vagy az Egyesült Államokban.

A török külügyminiszter egyúttal felszólította az EU-t, hogy “ne húzza az időt” és ne kössön ki feltételeket Törökországgal szemben, illetve tegyen konkrét lépéseket a kapcsolatok javításáért. Mindezt egy nappal az uniós csúcs előtt, amely során az EU vezetői megvitatják az Ankarával való kapcsolatokat.

Az uniós vezetők várhatóan elfogadnak egy nyilatkozattervezetet, amely szerint az EU kész mélyíteni a kereskedelmi kapcsolatokat Törökországgal, de fenntartja a gazdasági szankciók alkalmazásának kockázatát, ha Ankara az EU érdekei ellenében cselekszik.

Cavusoglu a NATO-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának befejező napján újságíróknak nyilatkozva azt mondta: az uniónak lépéseket kell tennie a Törökországgal való vámunió korszerűsítéséért és szavatolnia kell a vízummentes beutazást a török állampolgárok számára az EU-ba.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑