2019. 11. 29.

Török őrhelyet támadtak Szíria felől

Aknagránátos támadás érte Szíria felől a délkelet-törökországi Akcakale határvárosnál található katonai őrhelyet. Az incidensben két katona meghalt – jelentette az NTV török hírtelevízió a török védelmi minisztérium csütörtöki közleményére hivatkozva.

A tárca nem nevezte meg egyértelműen a felelősöket. Úgy fogalmazott: a szerdai támadást terroristák hajtották végre arról a északkelet-szíriai területről, ahol a török hadsereg október 9-én offenzívát indított.

Hozzátették: a török tüzérség azonnal lőni kezdte azt a térséget, ahonnan az aknagránát érkezett.

A török hadsereg és helyi szövetségese, az iszlamista SNA a török vezetés által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen indított hadműveletet Északkelet-Szíriában. Ankara szerint az YPG a Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért küzdő szakadár fegyveres csoport, a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szövetségese.

Az összecsapásoknak az október 17-én született török-amerikai és az október 22-én aláírt török-orosz tűzszüneti megállapodás vetett véget, amelynek következtében az YPG – moszkvai tájékoztatás szerint – visszavonult a török határ mellől. Azóta alábbhagytak a török támadások, bár Ankara kifogásolta, hogy a YPG csak részben hajtotta végre az általa követelt csapatkivonásokat, és fenntartotta magának a jogot a hadműveletek folytatására.

Az iszlamiståk oldalán álló Ankara és a damaszkuszi kormányt támogató Moszkva között létrejött egyezség alapján az offenzíva határ menti övezetében jelenleg török és orosz alakulatok tartanak járőrözést. A török-szíriai határ őrizetét a török hadműveleti területen kívül a szíriai kormányerők egységei vették át.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑