Cadmus fordítás Cadmus

Török támogatással közös hadsereget akarnak létrehozni az észak-szíriai terroristák

Mintegy 20 ezer fegyverest magában foglaló, közös hadsereg megalakítását tervezik a kormányerők ellen harcoló iszlamista szélsőséges frakciók Szíria északi részén – közölte csütörtökön az iszlamisták egyike.

“Jelenleg a frakciók három hadtestbe – első, második és harmadik légióba – való egyesítésén dolgozunk, amikor pedig a hadtestek készen állnak, beolvadnak a szíriai nemzeti hadseregbe” – tájékoztatta telefonon a spanyol hírügynökséget az Ankara támogatását élvező, szíriai turkománok alkotta Murád Szultán  iszlamista fegyveres csoport parancsnoka, Ahmed Oszmán.

Az új hadsereget az úgynevezett iszlamista szíriai ellenzéki kormánynak rendelik alá, és hamarosan megkezdi működését az észak-szíriai Aleppó tartománynak azon a részein, amelyek az úgynevezett Eufráteszi Pajzs frakcióinak ellenőrzése alatt állnak – mondta Oszmán.

A Murád Szultán parancsnoka szerint a cél az, hogy “a szíriai nemzeti hadsereg megkezdje működését Aleppóban, és Idlíb, illetve Hama tartományok felé terjeszkedjen”.

Az Eufráteszi Pajzs volt a neve annak a hadműveletnek, amelyet a török hadsereg indított 2016 augusztusában az Iszlám Állam által elfoglalt észak-szíriai területek, illetve az észak-szíriai kurdok ellen.

Az elnevezést azóta a Törökországgal szövetséges szíriai iszlamista csoportok is alkalmazzák magukra. Az említett frakciók az Aleppónak a Törökországgal és az északnyugat-szíriai Idleb tartománnyal határos területek egyes részein képviseltetik magukat.

E csoportok a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció nevű fő ellenzéki iszlamista csoportosuláshoz kapcsolódó Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezeten belül működnek.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑