Törökország 30 kilométer széles “biztonsági övezetet” akar létesíteni Szíria területén

 

Binali Yildirim török kormányfő megerősítette a szíriai Afrin járás elleni szárazföldi hadművelet megindulását, jelentette vasárnap a “Haberturk” rádióállomás.

“A hadművelet Afrinban helyi idő szerint 11:05 órakor indult.” – idézték Jildirim bejelentését.

“Bárki, aki megpróbálja segíteni a kurdokat Afrinban, szintén a Török Légierő célpontjává válhat.” – mondta a minszterelnök, szintén hozzátéve, hogy a Török Hadsereg hadművelete során egy 30 kilométeres védelmi zónát létesítenek.

Jildirim szerint Ankara orosz közvetítéssel tart kapcsolatot Damaszkusszal a hadművelet idején.

A miniszterelnök a továbbiakban megjegyezte, hogy két ember megsebesült Kilis török városban a szíriai kurdok tüzérségi válaszcsapásai miatt.

Tegnap reggel az NTV televízió jelentette, hogy török harckocsik (Leopard-2A4) hatoltak be a szírai Afrin járás területére, ezzel támogatva a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő, támadó dzsihádista csoportok offenzíváját a kurd milíciák ellen.

A nyilatkozatot egy nappal azután adták ki, hogy a Török Vezérkar bejelentette egy “Olive Branch” nevű hadművelet indítását a szíriai Afrin járásban lévő kurd erők ellen. A hadművelet greenwichi középidő (GMT) szerint 14:00 órakor kezdődött és hetvennél több török katonai repülőgép hajtott végre légi támadásokat Afrin hét körzetében, a 113 célpontból 108-at semmisítettek meg. A hadműveletet Damaszkusz erőteljesen elítélte, a Szíriai Arab Köztársaság Külügyminisztériuma Szíria szuverenitása megsértésének minősítette a lépést.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Sputniknews

 

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑