Törökország az Európai Unió kapujában ragadt

Egyre gyakoribb kampánytéma az Európai Unióban a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások felfüggesztése. Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban: noha jelenleg az időzítés nem a legjobb a tárgyalások felfüggesztésére, az uniós blokk és Törökország egymástól való kölcsönös függősége miatt drámai változás nem vár­ható a kapcsolatokban.

Manfred Weber európai parlamenti választási programpontjainak egyik legfontosabb – Európa megerősítését szolgáló – ígérete a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások végleges lezárása, de nem az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje az egyetlen politikus, aki a törökkártyát előhúzva igyekszik szavazatokat szerezni.

A kérdés Németország mellett szintén fontos belpolitikai színezettel gazdagodik Ausztriában: előbbiben durván hárommilliós lélekszámú török diaszpórával kell számolniuk, a közel kilencmilliós Ausztriában pedig mintegy 300 ezresre dagadt a török kisebbség.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett Török–magyar kapcsolatok az Európai Unió-tengelyen című konferencián felszólaló kutatók szerint a törökellenes indulatok feléledése elsősorban az Európai Unióban felerősödő politikai és biztonsági krízisekkel magyarázhatók, amelyekre – főleg nyugaton – képtelenek a vezetők megfelelően reagálni.

Ennek egyik tünete, hogy az egész kontinens egyre inkább jobbra húzódik a politikai palettán, a szélsőjobboldali pártok egyre több országban kapnak erőre. – Ausztriában például már a kormánykoalícióban is feltűnnek, másrészt pedig a hagyományos konzervatív oldalon – például Németországban – is azt láthatjuk, hogy egyre többször használják a törökellenes indulatokat a belpolitikai céljaikra, magyarázta lapunknak Enes ­Bayrakli, a törökországi SETA kutatóintézet igazgatója.

A kutató szerint Angela Merkel kancellár 2005-ös hatalomra jutása mindenképp mérföldkő a csatlakozási tárgyalások blokkolása szempontjából, de szintén ekkoriban (2004-ben – a szerk.) csatlakozott az EU-hoz Ciprus is, ami ugyancsak negatív irányba billentette a folyamatokat, magyarázta a kutató.

A cikk folytatását ITT olvashatják.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑