Cadmus fordítás Cadmus

Törökország csapaterősítést hajt végre Szíriában

Törökország további csapatokat, hadfelszerelést és páncélozott járműveket irányított át az északnyugat-szíriai Idlíb tartományba a szíriai hadsereg felszabadító hadműveletétől tartva – közölték a helyi források.

A  konvojoknak egy része az iszlamisták által ellenőrzött tartomány keleti felében lévő török megfigyelőálláshoz, illetve Hama tartomány északi felébe érkezett meg. Törökországnak 12 megfigyelőállomása van Idlíb tartományban a damaszkuszi vezetéssel szövetséges Iránnal és Oroszországgal kötött feszültségmentesítési megállapodással összhangban.

A járművekkel török katonák is érkeztek a háborús országba a megfigyelőállások őrszemélyzetének megerősítésére. A teherautók építőanyagot is szállítottak.

Az Anadolu török állami hírügynökség részletek említése nélkül kedden adott hírt a csapaterősítésről a török–szíriai határ mentén. A Sözcü című ellenzéki napilap szerdán közölte: török különleges egységeket vezényeltek a határhoz, hogy feltartóztassanak egy esetleges újabb menekültáradatot.

Törökország hetek óta azon van, hogy a rendelkezésére álló diplomáciai eszközökkel megakadályozza a szíriai kormányerők közelgő offenzíváját Idlíb ellen. Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 7-én Iránba látogat, hogy a helyi vezetéssel tárgyaljon a szíriai konfliktusról.

Korábbi értesülések szerint Oroszország és Szíria is készültségbe helyezte erőit, válaszul a közel-keleti állam térségében tapasztalt amerikai csapatfelvonulásra. Moszkva állítása szerint a Washington vezette koalíció is támadásra készül a szíriai kormányerők ellen.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hét végén azt állította, hogy a brit titkosszolgálatok a Hajat Tahrír Al-Sham terrorszervezet (az egykori an-Nuszra front) közreműködésével vegyifegyver-támadásokat szerveznek a civil lakosság ellen Idlíb tartományban, hogy ezzel ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni amerikai–brit–francia rakétatámadásra.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑