Törökország és Szaúd-Arábia kapcsolatuk javításáról állapodott meg

Országaik kapcsolatának javításáról állapodott meg Recep Tayyip Erdogan török elnök és Abdel Azíz bin Szalmán szaúd-arábiai király – jelentette be szombati közleményében a török elnöki hivatal.

A két vezető a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G20 csoport videokonferenciája alkalmából telefonon beszélt egymással.

Megállapodtak abban, hogy nyitva tartják a párbeszéd csatornáit a kétoldalú kapcsolatok javítása és a vitás kérdések rendezése céljából.

A G20 csoport állam- és kormányfői – Törökország és Szaúd-Arábia is tagja a tömörülésnek – eredetileg a szaúdi fővárosban, Rijádban találkoztak volna, de a koronavírus-járvány miatt a szombaton kezdődő kétnapos csúcstalálkozót videóösszeköttetésen keresztül rendezik meg.

Ankara és Rijád viszonyát egy sor vitás kérdés, köztük a líbiai és szíriai konfliktussal kapcsolatos nézeteltérés terheli meg. Feszültséget okoz kapcsolatukban Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró két évvel ezelőtti bestiális meggyilkolása is.

Hasogdzsit 2018. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán egy rijádi halálkommandó megölte, majd holttestét feldarabolta és eltüntette. A szaúdi rezsim csak a nemzetközi felháborodás hatására ismerte el a gyilkosságot.

A G20-csúcs központi témája az új koronavírus-járvány leküzdése, ezenkívül a szegényebb országok adósságának elengedése. Boris Johnson brit miniszterelnök síkra szállt szombaton amellett, hogy az országok világszerte azonos jogosultsággal férjenek hozzá a pandémia elleni oltóanyagokhoz.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑