Cadmus fordítás Cadmus

Törökország felfegyverzi az idlebi iszlamistákat

2018. 09. 13.

Törökország növelte a vele szövetséges iszlamista és dzsihadista csoportok felfegyverzését az északnyugati Idleb tartományban, hogy visszaverhessék Szíriai Arab Hadsereg felszabadító offenzíváját.

A névtelenséget kérő illetékesek szerint Ankara még több hadianyagot küldött az iszlamista csoportok ellenőrizte Idleb térségébe a szeptember 7-i orosz–iráni–török csúcstalálkozót követően.

Erdogan fegyverszünetet sürgetett, de az iszlamisták felfegyverzi

Törökország, amely már eddig is 3,5 millió szíriai menekültet fogadott be. Recep Tayyip Erdogan török elnök a teheráni csúcstalálkozón humanitárius katasztrófától tartva fegyvernyugvást sürgetett, de iráni és orosz kollégája elutasította a felvetést.

A törökök katonai támogatást ígértek az elhúzódó harcokhoz – mondta a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű, iszlamista ernyőszervezet egyik parancsnoka, aki állítása szerint a napokban a török tisztségviselőkkel tárgyalt erről.

Lőszert és rakétákat küldtek

A fegyverszállítmányokkal mindenekelőtt lőszer és Grad sorozatvetőkhöz használt rakéták érkeztek Idlebbe. Ez a harci ellátmány és lőszer lehetővé teszi a harcok folytatását azok elhúzódása esetén is, s biztosítani fogja, hogy tartalékaink nem apadnak ki – mondta a felkelők parancsnoka. Egy másik katonai vezető hozzáfűzte: lőszereknél nincs szükségük többre ahhoz, hogy hosszabb ideig kitartsanak. Török tisztségviselők egyelőre nem reagáltak ez ügyben megkeresésekre.

A Szíriai Arab Hadsereg és orosz szövetségeseik a múlt héten kezdték meg a tartomány bombázását és tüzérségi támadását, pedig a térséget Moszkva, Teherán és Ankara az asztanai folyamat keretében feszültségmentesítési övezetnek jelölték ki. Törökország a megállapodás értelmében tucatnyi megfigyelőpontot alakított ki a tartomány körül, és katonákat vezényelt a térségbe.

Idleb tartományban mintegy 3 millió civil él akiket élő pajzsként használnak a terroristák. A térség nagy részét a Hajat Tahrír Al-Sham nevű iszlamista szövetség ellenőrzi, melynek meghatározó ereje egy olyan fegyveres csoport, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető. Idleb másik meghatározó fegyveres ereje az augusztus elején megalakult Nemzeti Felszabadítási Front, amelynek soraiban a Szabad Szíriai Hadsereg mellett a dzsihadista Ahrar Al-Sham és a  palesztin gyerekek kivégző Nur Al-Din Al-Zinki Brigádok nevű iszlamista szélsőséges csoportosulások is jelen vannak.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑