Törökország közös katonai műveletet akar Iránnal a kurd terroristák ellen

Törökország közös katonai műveletet akar Iránnal a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben – közölte a török belügyminiszter szerdán az Anadolu állami hírügynökséggel.

Süleyman Soylu beszámolt arról is, hogy Ankara már régóta sürgeti a közös fellépést a PKK-val szemben. Mint mondta, ebben a kérdésben szoros kapcsolatot tart fenn az iráni és a török hírszerzés. A PKK milícia és iráni ága, a Kurdisztáni Szabad Élet Párt (PJAK) főhadiszállása és egyben visszavonulási területe is az észak-iraki Kandil-hegységben van az iráni és török határ közelében.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már 2017-ben, az iráni vezérkari főnök ankarai látogatása során is felvetette egy közös katonai művelet lehetőségét. Törökország évek óta bombázza a lázadók állásait Észak-Irakban. Irán szintén üldözi a kurd szakadárokat a saját területén. A két szomszédos ország emellett „biztonsági falat” is épít határán, hogy a kurd harcosokat megakadályozzák a határátlépésben.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban. Az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak azóta is. A konfliktusok figyelésére szakosodott International Crisis Group agytröszt szerint 2015 júliusa óta mintegy 4270 ember vesztette életét az összecsapásokban, köztük 2440-en PKK harcosok voltak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑