Cadmus fordítás Cadmus

Törökország küldöttséget meneszt Egyiptomba a kapcsolatok rendezéséért

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön közölte: diplomáciai küldöttséget menesztenek Egyiptomba május elején, hogy tárgyalásos úton rendezzék a két regionális hatalom közötti kapcsolatokat.

“Egyiptom meghívást intézett egy delegáció számára Törökországból. A küldöttség május első hetében indul útnak” – mondta a tárcavezető az NTV török hírtelevíziónak adott interjúban. Az egyeztetéseket a külügyminiszter-helyettesek vezetik – közölte Cavusoglu, hozzátéve: a két ország “nyíltan fog beszélni” arról, hogy mire van szükségük a kapcsolatok rendezéséhez.

A török külügyminiszter a tájékoztatása szerint egy későbbi időpontban találkozik egyiptomi hivatali kollégájával.
Törökország a múlt hónapban közölte: megállapodott Egyiptommal a kapcsolatok rendezésében, hogy egy csaknem nyolc éve tartó nézeteltérésnek vessenek véget. Egyiptom eleinte visszautasította az állítást.

A két ország közötti kapcsolatok 2013 közepén romlottak meg, amikor is a hadsereg Abdel Fattáh esz-Szíszi jelenlegi egyiptomi elnök vezetésével – aki akkor a hadsereg főparancsnoka volt – elmozdította a hatalomból az azóta betiltott Muszlim Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnököt. Recep Tayyip Erdogan török elnök az azóta elhunyt Murszi támogatója volt.

A két ország további kérdésekben is eltérő álláspontot képvisel; a líbiai háborúban szemben álló feleket támogattak, illetve a földközi-tengeri határokkal kapcsolatos kérdésekben is csatároztak egymással. Törökország néhány hónapja próbálja csökkenteni a feszültséget Egyiptommal.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑