Cadmus fordítás Cadmus

Törökország maga állítja elő a védelmi ipari termékeit

2018. 02. 07.

Erdogan szerint az ország akkor is ragaszkodik a saját gyártású fegyverekhez, ha ez többe kerül, mint a külföldi termékek.

Törökország a vészhelyzeteket kivéve nem vásárol készen külföldről olyan védelmi ipari terméket, programot, rendszert, amelyet maga is meg tud tervezni, ki tud fejleszteni és elő tud állítani – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan államfő kedden Ankarában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Erdogan leszögezte: “ez még akkor is így lesz, ha több időbe telik és többe kerül”.

Hangoztatta: “már egyetlen állam, egyetlen intézmény sem tudja kétségbe vonni Törökország erejét és eltökéltségét”.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Ankara természetesen együttműködik olyan nemzetközi védelmi ipari cégekkel, amelyek elfogadják a török feltételeket, bár kész termékek vételéről azokban az esetekben sem lehet szó.

A török elnök rámutatott: Törökországban a védelmi ipari szektor egyre erősebbé válik, nemzetközi óriásvállalatokkal versenyképes állami cégek mellett ezernyi vállalkozás indult el ezen a területen a magánszférában.
Törökország maga is gyárt egyebek között harckocsikat, páncélozott járműveket, drónokat, gépfegyvereket, hadihajókat és torpedókat.

A múlt évhez képest a minisztériumok közül a védelmi tárca költségvetése nőtt a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal. A kormány 2018 elejétől 40,4 milliárd lírát (2656 milliárd forint) irányzott elő a minisztérium számára, amit az ellenzék “háborús költségvetésnek” nevezett el – írta korábban az Evrensel török ellenzéki napilap.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑