Törökország megegyezett egy szír iszlamista szervezettel

Egy iszlamista szervezet megkezdte kivonulását a Szíria északnyugati részén kialakítandó demilitarizált övezet területéről – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A szervezet beszámolója szerint a Fajlak Al-Sham iszlamista csoport kivonja fegyvereseit és nehéz fegyverzetét az Aleppo déli, Idleb tartomány északi részével határos szektorból. A kivonulás Törökország kérésére valósul meg.

Szeptemberben Oroszország és Törökország megállapodott arról, hogy demilitarizált övezetet hoznak létre Idleb tartományban, hogy elválasszák a szíriai kormányerőket az ott lévő felkelőktől.

Az említett zónát október 15-én alakítják ki, 15-20 kilométer széles lesz, ahol orosz és török csapatok járőröznek majd egymással egyeztetve. Az egyezség azután született, hogy a szíriai kormány összpontosította erőit az ország északnyugati részén, hogy kisöpörje Idlebből  az iszlamisták több tízezer fegyveresét.

A tartományban hárommillió civil él,  akiket élő pajzsként használnak a fegyveres csoportok. A terület nagyobb részét a Hajat Tahrir Al-Sham, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szorosan kapcsolatban álló iszlamista szövetség ellenőrzi.

Orientalista.hu –  MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑