Törökország megmutatta, mivel okozhat kárt a szövetségeseinek

Múlt hét elején került rá az utolsó pecsét arra a szerződésre, amellyel Törökország Sz-400-as (Triumf) légvédelmi rakétarendszert szerzett be az oroszoktól, 2,5 milliárd dollár értékben. A fegyverüzlet hosszú ideje téma a NATO-ban, lévén Törökország – úgy is, mint a szövetség második legerősebb hadseregével rendelkező tagállama – ezzel olyan képességre tett szert, amely nem kompatibilis a NATO hasonló rendszereivel.

És különben is: a feszült nyugati–orosz idején legalábbis furcsa, ha egy NATO-ország Moszkvához fordul új fegyverekért, már csak azért is, mert a szövetségben (szovjet–) orosz gyártmányú eszközök szinte csak az azokban az országokban állnak rendszerben, amelyekben ezeket a Varsói Szerződés idejéből megörökölték – az üde átmenet Magyarország, amely inkább az oroszokkal újíttatja fel elaggott harci helikoptereit, semmint, hogy korszerű (nyugati) típusokat szerezzen be.

Szóval a török–orosz Sz-400-deal a legújabb jele Ankara Nyugattól való elidegenedésének, amely a tavalyi puccskísérlet után gyorsult fel – folyamatosak az odamondogatások, Erdoğan elnök például legutóbb a német vezetőket Törökország ellenségének nevezte. Ebben a helyzetben látta jónak demonstrálni az Anadolu török állami hírügynökség – értsd: a török kormány –, hogy mit is tud az újonnan beszerzett rakétarendszer.

forrás: Twitter/Anadolu Agency

 

Az eredmény lenyűgöző, még úgy is, hogy Ankara valószínűleg nem a legmodernebb fejlesztést kapta meg: a nagy hatótávolságú Sz-400-as rakétarendszer repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas, 400 kilométeres hatókörben, 30 kilométeres magasságig; a rakéták 4,8km/s sebességgel haladnak, egyszerre akár 80 célpont felé. Érdekesség, hogy az oroszok épp Törökország tőszomszédságába, a szíriai Hmejmim légibázisra telepítettek ilyen fegyverzetet, nem sokkal az után, hogy a törökök 2015 őszén lelőttek egy bevetésre induló Szu-24-es orosz vadászbombázót – az incidens után néhány hónappal a két ország látványosan kibékült.

A szíriai nyugati katonai bázisok pontos helyének kiszivárogtatásában már jeleskedő Anadolu grafikájának csak egy szépséghibája van: kizárólag amerikai – tehát Törökországgal szövetséges! – repülőgépeket tüntet fel az Sz-400 által megsemmisítendő célpontoknál – B-1, B-2, B-52, F-16, F-22, U-2, Tomahawk satöbbi.

B-52-es bombázó Észtországban. Most már a törököktől is félhet | Fotó: Vörös Szabolcs

Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködési ügyekben illetékes tanácsadója a szerződésről azt mondta, hogy az „szigorúan összhangban áll” Moszkva stratégiai érdekeivel. Nem is értjük, miért.

Orientalista.hu – Válasz.hu

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑