Törökország megtorlással fenyegette a szíriai kormányt

Törökország megtorlást helyezett kilátásba Bashar Al-Assad szíriai elnöknek címzett fenyegetésében, ha a szíriai hadsereg katonái nem hagynak fel a megszálló török katonák elleni támadásokkal a szíriai Idleb tartományban. Ankara az etnikai tisztogatásukról  elhíresült iszlamisták oldalán harcol és a szíriai konfliktusban.

„A rezsimnek tisztában kell lennie azzal, hogy Törökország nem tanúsít önmérsékletet, ha megismétlődnek a támadások katonáink ellen” – hangoztatta Fuat Oktay török alelnök szombaton az állami televízióban nyilatkozva. Hangsúlyozta, hogy ezt Oroszországnak is megüzenték.

Törökország a  szélsőséges etnikai tisztogatásokat végző iszlamista csoportokat míg Oroszország a damaszkuszi kormány szövetségese a 2011 óta zajló szíriai háborúban.

A már csak részben az iszlamisták kezén lévő szíriai tartományban kiéleződő feszültség volt a témája Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdai telefonbeszélgetésének, illetve Valerij Geraszimov orosz és Yasar Güler török vezérkari főnök csütörtöki egyeztetésének. A kérdést a tervek szerint vasárnap megvitatja Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter is a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Mevlüt Çavuşoğlu szombaton Münchenben közölte, hogy török küldöttség utazik hétfőn Moszkvába az idlíbi helyzet megvitatására.

Egy meg nem nevezett orosz katonadiplomáciai forrás szombaton azzal vádolta Törökországot, hogy fegyverekkel és harci járművekkel látja el a  szövetséges terrorista szervezeteket az idlíbi feszültségmentesítési övezetben, emellett növeli ott tartózkodó csapatai létszámát.

Mint mondta, Törökország több mint 70 harckocsit, mintegy 200 páncélozott járművet és 80 nehéztüzérségi eszközt állomásoztat a térségben. A forrás szerint a török fegyverek jelentős része a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistáinak kezébe jut. Hozzáfűzte, hogy a szíriai katonák szerint egyre gyakrabban tűnnek fel török gyártmányú páncélozott járművek a szélsőségesek soraiban.

A Szíriai Arab Hadsereg katonái tavaly áprilisban indítottak offenzívát az iszlamisták kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. Idleb nagy részét, valamint a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a HTS dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve török támogatást élvező, szélsőséges fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A szíriai erők műveletei ráadásul az elmúlt hetekben  azért  fokozódtak,  mert a török támogatást élvező iszlamista csoportok nem tartották be az Északnyugat-Szíriára vonatkozó  január 12-én megkötött török-orosz tűzszüneti megegyezést  és tovább támadták főként Aleppo város civil lakosságát. Az egyezményben szerepelt, hogy a török hadsereg biztosítani fogja a Damaszkusz-Aleppo összekötő M5-s autópálya idlebi szakaszát amit végül nem tartottak be.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑