Cadmus fordítás Cadmus

Törökország nem engedi, hogy az engedélye nélkül keressenek szénhidrogént

Törökország nem engedi meg, hogy engedély nélkül bármilyen külföldi ország, vállalat vagy hajó szénhidrogéneket keressen az ország kelet-földközi-tengeri területén.

A  török külügyminisztérium nyilatkozata úgy fogalmazott:

„Aggodalommal fogadjuk, hogy a dél-ciprusi görög adminisztráció megsértve a ciprusi törökök jogait, úgy döntött, hogy az általa egyoldalúan kijelölt névleges 7-es számú engedélyezési területre nemzetközi vállalatokat hív meg.”

A nyilatkozat elítélte, hogy ciprusi görög adminisztráció nem tartja tiszteletben a ciprusi török fél egyenlő és elidegeníthetetlen jogait és érdekeit a sziget természeti erőforrásaival kapcsolatban, és kijelentette:

A ciprusi görög fél ezzel az eljárással ismételten tanújelét tette annak, hogy nem hagy fel azzal a magatartással, ami a 2017 júliusi ciprusi konferenciának is a kudarcát okozta, azaz, hogy a ciprusi török fél politikai egyenlőségét és a szigetet megillető közös birtoklásának tényét semmibe veszi.”

A közlemény leszögezi, hogy az említett döntés megsérti Törökország nemzetközi jogból fakadó jogait a térségben lévő kontinentális talapzatra, döntés tárgyául szolgáló névleges 7-es számú engedélyezési terület jelentős része Törökország kelet-földközi-tengeri kontinentális talapzatának az ENSZ által is rögzített részének külső határain belül található.

Törökország a 2004. március 2-ai és 2013. március 12-ei jegyzékeiben ismerttetteknek megfelelően az ENSZ-t tájékoztatta, hogy a külső határait meghatározó kontinentális talapzaton természeti erőforrások kutatására irányuló bármiféle tevékenység csupán Törökország engedélyével folytatható.

A nyilatkozat figyelmeztet rá, hogy „országunk sem ezelőtt, sem ezután sem engedi meg semmilyen külföldi országnak, vállalatnak vagy hajónak, hogy engedély nélkül keressen szénhidrogént a tengeri illetékességi területünkön.”

Ezen túlmenően az Észak-Ciprusi Török Köztársaság (KKTC) külügyminisztériumának írásos közleménye is leszögezte, hogy a dél-ciprusi görög adminisztráció döntése azt mutatja, hogy a ciprusi görög fél tovább folytatja a ciprusi török lakosság természeti erőforrásokhoz való jogai semmibevételének politikáját.

A nyilatkozat felhívja rá a figyelmet, hogy a ciprusi görög fél e jogellenes magatartása negatívan fog kihatni a régió stabilitására.

„A ciprusi görög fél hozzáállása, amivel semmibe veszi a ciprusi török lakosságnak a sziget körüli természeti erőforrásokkal kapcsolatos egyenlő jogait és érdekeit, ugyanez a szellemiség vezetett a 2017-es ciprusi konferencia kudarcához, és ahhoz, hogy 50 éve nem sikerül megegyezésre jutni a szigeten.” – értékeli a közlemény.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a ciprusi görög fél egyoldalú és jogellenes magatartásai felett a nemzetközi közösség szemet huny, és ez az elfogult és igazságtalan hozzáállás az egyik legnagyobb akadálya egy ciprusi megállapodás megszületésének, valamint a békés légkör megteremtésének.

TRT

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑