Cadmus fordítás Cadmus

Törökország szerint a francia-görög védelmi megállapodás árt a NATO-nak

A katonai partnerség bővítéséről szóló görög-francia védelmi megállapodás árt a NATO-nak – hangsúlyozta pénteki közleményében a török külügyminisztérium.

Az Emmanuel Macron francia elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök által kedden Párizsban aláírt egyezmény része “azoknak a hiábavaló erőfeszítéseknek” Athén részéről, hogy “érvényt szerezzen a tengeri övezetre és a légtérre vonatkozó maximalista követeléseinek” – fogalmazott a tárca.

A francia elnök szerint a megállapodás jelentős geopolitikai következményekkel jár a Földközi-tenger keleti részére nézve, amelynek energiaforrásai miatt Törökországnak és Görögországnak nézeteltérése van egymással.

“Hiú ábránd, hogy Görögország azt gondolja: képes rávenni Törökországot arra, hogy elfogadja követeléseit (…) azáltal, hogy katonai szövetségeket hoz létre Törökországgal szemben, olyan módon, amellyel árt a NATO-nak” – vélekedett a török fél.

Ankara és Athén között régóta feszült a helyzet. Görögország egyebek között azt veti a török vezetés szemére, hogy kizárólagos gazdasági övezetében folytat illegálisan kutatást gázlelőhelyek után a Földközi-tengeren. Törökország azzal érvel, hogy a térség, ahol kutatást végez, a török kontinentális talapzathoz tartozik, ezért joga van az ásványkincsek kiaknázására.

A vita tavaly több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem katonai konfliktusba sodródtak. A kedélyek azóta valamelyest lecsillapodtak. A két ország kapcsolatát tovább terheli a bevándorlás és Ciprus státuszának kérdése is.

Franciaország támogatásáról biztosította Görögországot, amely 24 Rafale típusú vadászgépet rendelt tőle. A keddi megállapodás részeként Görögország három fregattot is beszerez Franciaországtól.

Ankara szerint a görög fegyverkezés célja, hogy elszigetelje Törökországot, és ekképpen “a térségbeli békét fenyegeti”.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑