Cadmus fordítás Cadmus

Törökország újrakezdte a légi csapásokat

2016. 07. 20.

Törökország a péntek esti puccskísérlet óta először hajtott végre légi csapásokat a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki hadállásai ellen – közölte az Anadolu török állami hírügynökség.

A betiltott szervezet elleni kedd esti támadásban „húsz terroristát semlegesítettek” – írta az Anadolu.

A péntek esti puccskísérlet óta több mint hatezer katonát vettek őrizetbe, köztük több mint száz tábornokot és admirálist. Ezzel a hadsereg vezetőségének csaknem egyharmadát eltávolították tisztségéből. Recep Tayyip Erdogan államfő szóvivője, Ibrahim Kalin kedden hangsúlyozta: mindez nincs hatással a biztonsági erők ütőképességére.

A hadsereg második és harmadik hadtestének parancsnokát, Adem Huduti és Erdal Öztürk tábornokot is elfogták, az ő hatáskörükbe tartozott a PKK elleni harcok levezénylése.

A PKK és a hadsereg közötti fegyverszünet tavaly nyáron összeomlott. A katonaság ezt követően offenzívába kezdett a szélsőségesek ellen a fellegvárukban, Törökország délkeleti részén. A szárazföldi műveleteken kívül a török légierő rendszeresen bombázza a PKK észak-iraki hátországát is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑