Cadmus fordítás Cadmus

Törökország visszautasította az Arab Liga Ankarát bíráló határozatait

Törökország csütörtökön visszautasította az Arab Liga előző napi határozatait, amelyek bírálták Törökországot amiatt, hogy beavatkozik több országban, köztük katonailag Líbiában.

“Teljes mértékben visszautasítjuk az országunkról szóló határozatokat, amelyeket a szerdai ülésen fogadtak el. Ezek a határozatok összefüggéstelenek ahhoz, hogy komolyan lehessen őket venni” – fogalmazott egy közleményben a török külügyminisztérium.

Törökország arra kérte az Arab Ligát, hogy “vállaljon pozitív szerepet” a régió stabilitásának biztosítása érdekében, és azzal vádolta a szervezetet, hogy “semmibe vesz” olyan problémákat mint a kétállami megoldás az izraeli-palesztin ügyben.

Az Arab Liga szerdai kairói ülésén a tagállamok biztonsági fenyegetettségére hivatkozva figyelmeztetett Törökország líbiai, szíriai és iraki beavatkozásával kapcsolatban.

A külügyminiszterek ezenkívül annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy “egységes arab politikára” van szükség Ankara beavatkozásával szemben.

Törökország és számos arab ország – különösen Egyiptom – között 2013 óta nő a feszültség, azóta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök egyre inkább expanzionista politikát folytat, és támogatásáról biztosítja az Egyiptom és egyéb térségbeli kormányok által betiltott Muszlim Testvériség nevű iszlamista szervezetet.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑