Cadmus fordítás Cadmus

Törökországba látogatott a román miniszterelnök

2018. 10. 17.

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és Viorica Dancila román köztársasági elnök tartott közös sajtótájékoztatót.

Nem fogják elfelejteni Románia szolidaritását Törökország iránt a Fetullah Terrorszervezet / párhuzamos államszervezet (FETÖ/PDY) 2016. július 15-i puccskísérlete után, jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök, hozzátéve: folynak a tárgyalások a román hatóságokkal a FETÖ-vel kapcsolatban álló egyének és szervezetek ellen szükséges lépések kapcsán.

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és Viorica Dancila román köztársasági elnök a köztársasági elnöki palotában a küldöttségek közötti munkaebéd után tartott közös sajtótájékoztatót.

Erdoğan elnök emlékeztetett arra, hogy 2018-ban a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 140 éves évfordulója van. A két ország 2011 óta folytat stratégiai együttműködést, s barátságuk a társadalmak között évszázadok óta tartó kapcsolatok eredménye.

Elmondta, hogy Dancila köztársasági elnökkel számos, elsősorban gazdasági, biztonsági és terrorellenes küzdelemre vonatkozó témában folytattak kétoldalú tárgyalásokat, hogy a jövőben a kétoldalú kapcsolatok tovább erősödhessenek.

Hangsúlyozta a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fontosságát:

„2017-ben mintegy 6 milliárd dollár értékű kereskedelmi volumenünk a jelenlegi adatok szerint idén emelkedni fog, s a kétoldalú tárgyalások során célként a 10 milliárd dolláros volument tűztük ki. A 2018. első 8 hónapjára vonatkozó adatok szerint tavalyhoz képest a volumen 23%-kal emelkedett” – mondta a köztársasági elnök, aki ismét törökországi befektetésre szólította fel a román üzletembereket.

Erdoğan utalt arra is, hogy a NATO-szövetséges Románia támogatja Törökország terrorellenes küzdelmét, s hozzátette: jövőre Románia lesz az Európai Unió soros elnöke, ami nagy lehetőségeket jelent a kétoldalú kapcsolatok szempontjából.

Hangsúlyozta, hogy mennyire örül Dancila köztársasági elnök látogatásának különösen a soros elnökséget megelőző évben. Elmondta, hogy a négyszemközti és a küldöttségek közötti tárgyalásokon is foglalkoztak az ebben a témában teendő lépésekkel:

„Ugyanakkor a Romániában élő mintegy 70 ezer honfitársunk és 15 ezer állampolgárunk is a barátság hídját képezi a két ország között. Örömmel látjuk, hogy közös történelmünkre emlékeztető honfitársaink háborítatlanul élhetnek az országban, ebben Románia példaértékű a többi ország számára” – mondta a török köztársasági elnök, kiemelve, hogy folytatni kívánják a legfelső szintű tárgyalásokat Romániával, úgy katonai, mint politikai, gazdasági és kereskedelmi területen.

Viorica Dancila román köztársasági elnök kijelentette: továbbra is támogatják Törökország tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba.

Elmondta, hogy a török diplomáciai kapcsolatok 140 éves fennállása mellett Románia „nagy egyesítésének” 100. évfordulóját is ünneplik, mely szimbolikus jelentőségű számukra, s köszönetet mondott Erdoğannak, hogy ilyen fontos időszakban vendégül látja őt.

Elmondta, hogy a tárgyalások során a tavaly óta fennálló stratégiai partnerségről esett szó, s utalt a kölcsönös támogatás és közös értékek alapján megerősödő kétoldalú kapcsolatokra.

Hangsúlyozta, hogy a török és román hatóságok között szoros együttműködés zajlik úgy katonai, mint politikai, gazdasági és kereskedelmi területen.

Elmondta, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelmi volumen 5,1 milliárd dollár volt, s utalt a NATO égisze alatti együttműködés fontosságára is.

Kiemelte, hogy biztonsági szempontból a két ország közös értékekkel bír, s készek megerősíteni a kölcsönös párbeszédet és együttműködést.

„Továbbra is támogatjuk Törökország tagfelvételi kérelmét az Európai Unióba. Kiemelten nagyra tartjuk Törökország Európa biztonsága érdekében tett erőfeszítéseit” – mondta a román köztársasági elnök, aki dicsérte Törökországot azért is, hogy a menekülteket befogadta.

Dancila hangsúlyozta, hogy a két ország közötti stratégiai együttműködés „rendkívül erős”, s a két ország között aláírt egyezmények tovább fogják erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat.

TRT

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑