Cadmus fordítás Cadmus

Törökországban ideiglenesen felfüggesztették a Deutsche Welle és a VOA internetes szolgáltatásait

2022. 07. 02.

Törökországban ideiglenesen felfüggesztették a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati csatorna, valamint az amerikai Voice of America (VOA) amerikai kormányzati műsorszolgáltató internetes oldalait, amiért, a török műsorszolgáltató hatóság (RTÜK) szerint, egyik külföldi szolgáltató sem rendelkezik a megfelelő engedéllyel a törökországi működéshez.

A DW péntek reggel megerősítette, hogy a 32 nyelven elérhető internetes szolgáltatásainak mindegyikét felfüggesztették Törökországban.

Az RTÜK hónapok óta ideiglenes felfüggesztésre figyelmeztette a DW-t és más, külföldi szolgáltatókat, miután a hatóság hivatalos engedélyhez köti működésüket.

A DW elutasította a műsorszolgáltatások engedélyhez kötését és nem nyújtott be kérelmet az engedélyre, az ugyanis szerintük “lehetővé tenné a szerkesztőségi tartalmak cenzúrázását a török kormány számára”. Az engedélyeztetés ellen jogilag terveznek fellépni, a tartalmak elérésének blokkolásai miatt pedig, a DW pénteki nyilatkozata szerint, pert indítanak.

Törökországban a médiaplatformok jórésze kormányzati irányítás alatt áll, ezáltal azok tartalmát is szigorú szabályozásokhoz kötik. Az RTÜK leszögezte, hogy csakis abban az esetben kérvényezi a felfüggesztések feloldását, ha a DW és a Voice of America is benyújtja engedélykérelmét.

Frank Überall, a német újságírói szövetség elnöke szerint “politikailag motivált” a DW ellen meghozott döntés.
Az RTÜK szerint, mivel sem a német, sem az amerikai műsorszolgáltató nem adta le engedélykérelmét, a tartalmak elérésének felfüggesztése összhangban áll a török jogszabályokkal.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑