Törökországban meghaladta a tízmilliót a beoltottak száma

Ankara, 2021. április 6., kedd (MTI) – Törökországban kedden meghaladta a tízmilliót azoknak a száma, akiknek a SARS-CoV-2 koronavírus elleni tömeges oltás keretében már beadták a vakcinát – derült ki a török egészségügyi minisztérium internetes oldalán található számlálóból.

A 83,6 millió lakosú országban használt oltóanyagokat két dózisban kell a szervezetbe juttatni. Az első adagot eddig 10 millió 47 ezer, míg a másodikat már 7 millió 268 ezer embernek adták be.

A kis-ázsiai országban január 14-én kezdődött meg az oltási kampány a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó elölt vírusokon alapuló, CoronaVac nevű készítményének vészhelyzeti alkalmazásával. Törökországban nemrégiben az amerikai-német Pfizer/BioNTech-féle oltóanyagból is beszerzett, amelyet múlt péntek óta használnak a lakosság immunizálására. A török vezetés a CoronaVacból 100 millió dózist, míg a Pfizerből 4,5 milliót rendelt, de az utóbbi esetében további 30 millió adagot illetően elővételi joggal is rendelkezik.

A török egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 42 551 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 193 volt. Az újonnan azonosított fertőzöttek napi száma március 1-jén járt legutóbb 10 ezer alatt, a 20 ezret március 18-án, a 30 ezret március 27-én haladta meg. A halálesetek napi száma egészen március 15-ig nem lépte át a 70-et, viszont március 21-én 100, március 25-én pedig már 150 felett volt és a fertőzéses esetek számával párhuzamosan meredeken emelkedik.

Izraelben emelkedett a fertőzési ráta

Izraelben enyhén emelkedő a koronavírus-járvány fertőzési rátája: 0,66-ról 0,71-re nőtt, ugyanakkor a vírus súlyos betegeinek száma a négy hónappal ezelőtti szintre mérséklődött – derül ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

A ráta azt mutatja, hogy egy ember hány másikat fertőz meg.

Izraelben egy nap alatt – hétfőre – 353 új fertőzést regisztráltak, a ragály miatt pedig két ember halt meg. Velük 6245-re emelkedett a járvány halottainak száma. Jelenleg 323 súlyos állapotú koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, 11-gyel kevesebbet, mint egy nappal korábban. Legutóbb tavaly december 10-én volt ennél kevesebb – 320 – a járvány súlyos betegeinek száma.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑