Cadmus fordítás Cadmus

Törökországban sokakat őrizetbe vettek egy szíriaiak és törökök között kibontakozott utcai vitával összefüggésben

2021. 08. 15.

Törökországban őrizetbe vettek 76 embert, miután a minap Ankarában egy utcai vita során szíriaiak megkéseltek két török fiatalt, majd törökök egy csoportja szíriaiak lakásaira, valamint üzlethelyiségeire támadt – közölte csütörtökön a török sajtó.

A késelés a török főváros Altindag körzetében történt kedden. Az eset következtében az egyik fiatal, a 18 éves Emirhan Yalcin életét vesztette.

Szerdán törökök egy csoportja Altindag-ban betörte szíriaiak lakásainak, valamint üzlethelyiségeinek az ablakait, továbbá felborítottak és felgyújtottak egy autót is. A rendbontás késő estig tartott, végül a rendőrség fékezte meg az indulatokat.

A rendőrség arról adott tájékoztatást, hogy a 76 gyanúsított egy része valótlan állításokat osztott meg a közösségi médiában, másik része pedig az erőszakos cselekményekben vett részt. Felüknek már korábban is volt összeütközése a törvénnyel.

Két külföldi állampolgárt előre kitervelt emberölés gyanújával előzetes letartóztatásba is helyeztek. Állampolgárságukat nem közölték.

Ankara tartomány kormányzói hivatala csütörtökön arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy ne üljenek fel a provokatív híradásoknak és bejegyzéseknek.

A kis-ázsiai országban csaknem 3,7 millió szíriai él. A hazájukban több mint 10 éve zajló háború elől menekültek a szomszédos, túlnyomó többségében muszlim Törökországba. A közös vallás ellenére a szíriaiak, és általában a menekültek megítélése a törökök körében vita tárgyát képezi.

Időről időre erőszakos utcai jelenetek is előfordulnak. A török lakosság feszültségét csak fokozza, hogy a napokban egyre több afgán is érkezik az országba Iránon keresztül.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑