2018. 09. 14.

Törökországban tárgyalt a kazah elnök

Gondolatcserét tartottak a FETÖ terrorszervezet elleni terrorellenes küzdelem témájában, jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a Nursultan Nazarbayev kazah köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Erdogan és Nazarbayev Ankarában négyszemközti tárgyalásuk és a Legfelsőbb Stratégiai Tanács (YDSK) ülése után tartott sajtótájékoztatót.

Erdogan emlékeztetett arra, hogy Nazarbayevvel a kirgizisztáni Türk Tanács szeptember 3-i 6. csúcstalálkozóján találkoztak, s ma alkalmuk nyílt arra, hogy a négyszemközti és küldöttségek közötti tárgyalások során minden témát őszintén megtárgyaljanak.

Az átfogó és gyümölcsöző tárgyalás eredményeképpen 5 dokumentumot is aláírtak a két ország között.

Erdoğan köztársasági elnök rámutatott, hogy tegnap Ankarában a Törökország – Kazahsztán Befektetési Fórumon közel 2 milliárd dolláros portfólióban több mint 20 dokumentumot írtak alá a két ország szervezetei és magáncégei között.

Azt is elmondta, hogy gondolatcserét tartottak a FETÖ terrorszervezet elleni terrorellenes küzdelem témájában is:

„Feltártuk, hogy ez a szervezet súlyos fenyegetés országunk és nemzetünk számára, s minden országnak, ahol felüti a fejét. Emellett sikerült tárgyalnunk a kétoldalú kapcsolatok minden dimenziójáról, beleértve a gazdaságot, kereskedelmet, védelmi ipart, kultúrát és oktatást” – mondta Erdogan.

A sajtótájékoztató előtt Erdogan és Nazarbayev jelenlétében ünnepélyes aláírták a két ország közötti egyezményeket.

Ennek keretében a két ország közötti katonai együttműködésre és a titkos adatok kölcsönös védelmére vonatkozó szerződést Hulusi Akar török védelmi miniszter és Nurlan Ermekbayev kazah védelmi miniszter írta alá.

Az „Új szinergia közös gazdasági program 2018-2020 eseménytervét” Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter és Zhenis Kassymbek kazah befektetési és fejlesztési miniszter írta alá.

A török erdészeti minisztérium és kazah mezőgazdasági minisztérium közötti, mezőgazdasági együttműködésre vonatkozó egyezményt Mehmet Hadi Tunç török mezőgazdasági miniszter és Yerlan Nysanbayev kazah mezőgazdasági miniszter írta alá.

TRT

, , , , , ,
Back to Top ↑