Törökországban tovább gyorsult a járvány terjedése

Törökországban az elmúlt huszonnégy órában 32 736 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust – közölte péntek este a török egészségügyi minisztérium.

A tárca mintegy négy hónap szünet után múlt szerdán ismertette először az igazolt fertőzöttek napi számát. A mutató azóta 28 351-től ugyan lassan és lépcsőzetesen, de emelkedett, csütörtökön 32 381 volt már a fertőzöttek száma.
A török egészségügyi minisztérium július 29-től a jelentéseiben a napi esetszám helyett a napi betegszám megfogalmazást használta. A kifejezés alatt a tüneteket mutató regisztrált fertőzöttek napi számát értették. Ennek következtében az országban eddig regisztrált összes koronavírusos eset pontos száma nem ismert. A pénteki napi érték az ismert adatok tekintetében rekord.

Pénteken a kis-ázsiai országban 193 ember vesztette életét a fertőzés szövődményeiben, így a halálos áldozatok száma 14 509-re emelkedett. A szerdai adat ugyancsak 193, a csütörtöki pedig 187 volt. Ezzel párhuzamosan a súlyos betegként nyilvántartottak száma is tovább nőtt, 5611-ről 5703-ra. A gyógyultak száma 4811-gyel 423 142-re emelkedett. A 83 milliós országban mostanáig több mint 19,3 millió vírustesztet végeztek el.

Törökországban kedd este új járványügyi szabályok léptek életbe. Immár az egész hétvégén, valamint a hétköznap éjszakákon is kijárási korlátozás van érvényben. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort továbbra sem befolyásolja.

A kis-ázsiai országban a járvány tavaszi hulláma során sok más szigorú intézkedés mellett a tartományok közötti utazást is korlátozva volt, és a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező az országban.

Ankara a közelmúltban 50 millió dózis védőoltás beszerzéséről írt alá megállapodást a kínai Sinovac BioTech céggel.
Ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Oroszországgal is tárgyalásokat folytatnak vakcina-ügyben. Kiemelte egyúttal: semmilyen gondja nincs azzal, hogy beoltassa magát. Különösen az új koronavírust illetően ezt az állampolgáraik előtti példamutatás miatt kell megtenniük – tette hozzá.

A CoronaVac nevű készítmény első adagja december 11. után érkezik Törökországba. Ezt követően a török Népegészségügyi Főigazgatóság, valamint a Török Gyógyszerészeti és Orvosi Eszközök Intézete (TITCK) elvégzi a szállítmány ellenőrzését, majd első körben az egészségügyi dolgozókon, továbbá a 65 évnél idősebbeken kezdik el alkalmazni az oltóanyagot.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑