Cadmus fordítás Cadmus

Törökországot sajnos egy félig nyitott börtönné változtatták”

2018. 06. 07.

Az edirnei börtönből tartott telefonos kampánybeszédet szerdán a Népek Demokratikus Pártja (HDP) nevű kurdbarát tömörülést vezető Selahattin Demirtas. A kurd gyökerekkel rendelkező politikus 2016 óta van börtönben terrorizmus miatt, állítása szerint ártatlanul.

Demirtas a HDP jelöltje a június 24-i elnökválasztáson. A politikus feleségével folytatott heti telefonbeszélgetése során szólította meg híveit. Kihangosított, ötperces beszédét a HDP közösségi oldalakon is élőben közvetítette.

A szónoklata elején magát politikai fogolynak nevező Demirtas hevesen tiltakozott a szerinte a Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányzását jellemző igazságtalanságok ellen.

“Törökországot sajnos egy félig nyitott börtönné változtatták” – mondta.

“A félelem társadalmát akarják létrehozni, a félelem segítségével akarnak irányítani”

– tette hozzá. Helyzete ellenére a kurd politikus derűlátásra és magabiztosságra szólította fel híveit.

Demirtas nem veszítette el humorát a börtönben: “Szerencsésnek érzem magam, mert én vagyok az egyetlen jelölt, aki feleségén keresztül, telefonon kampányolhat” – tréfálkozott.

A HDP politikusának kampányát nagyban nehezíti bebörtönzése. Törökországban a legtöbb hírforrás az állam kezében van, ezért a hagyományos médiában nem sok tér maradt az ellenzéknek. Demirtas is inkább a közösségi oldalakat használja: ügyvédjén keresztül szinte naponta tesz közzé üzeneteket a Twitteren.

Orientalista.hu – ATV

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑