Cadmus fordítás Cadmus

Történelmi arab-izraeli csúcstalálkozó készül Kairóban

2020. 02. 11.

Az amerikai külügyminiszter és stábja egy asztalhoz szeretné ültetni az izraeli miniszterelnököt és a szaúdi trónörököst, valamint az olajországok vezetőit.

Az izraeli híroldalak szerint tárgyalások folynak Izrael és az Egyesült Államok között egy esetleges kairói csúcstalálkozóról, ahol Netanjahu és bin Szalmán herceg tárgyalóasztalhoz ülhetne — számolt be a Jewish News Syndicate-re hivatkozva a The Jerusalem Post.

Az egyeztetéseket Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezeti.

„Az elmúlt napokban intenzív tárgyalások folytak Washington, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Izrael között arról, hogy legyen egy csúcstalálkozó Kairóban, amit akár már az izraeli választás előtt megtartanának. A találkozón a szervezőkön kívül részt venne az Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Bahrein és Omán”

— nyilatkozta az eseménnyel kapcsolatban egy névtelen arab forrás.

A beszámoló szerint Jordániát is meghívták,

de Abdullah király visszautasította a részvételt.

A jordániai uralkodó arra hivatkozott, hogy a Palesztin Hatóságot vezető Mahmúd Abbásznak is részt kellene vennie a találkozón. Izrael belegyezett ebbe, de a palesztinok nagy valószínűséggel bojkottálnák az eseményt.

„Abbász és a ramallahi vezetés folytatja Washington elleni bojkottját, valamint továbbra is jegeli a kapcsolatát Izraellel” — mondta egy palesztin köztisztviselő, aki megerősítette, hogy a palesztinok nem kívánnak részt venni egy arab-izraeli csúcstalálkozón.

Az amerikaiak állítólag jelezték a palesztinoknak, hogy ez az utolsó lehetőségük arra, hogy bekapcsolódjanak a térség „diplomáciai fejlődésének” folyamatába.

The Jerusalem Post, Neokohn.hu

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑