Cadmus fordítás Cadmus

Történelmi választásra készül Törökország

2018. 06. 23.

Vasárnap előrehozott elnök- és parlamenti választásokat tartanak Törökországban, ezzel egy időben a politikai rendszer elnökire változik, megszűnik a miniszterelnöki poszt, a végrehajtó hatalom feje az államfő lesz.

A jelöltek pénteken tartották kampányzárójukat. Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi elnök indul a posztért. Az elmúlt hetekben arról beszélt, hogy a választásokat követően a végrehajtó hatalom még erősebb, az igazságszolgáltatás pedig még függetlenebb lesz. A politikus stabilitást, társadalmi felzárkóztatást, gazdasági fejlődést és a terrorszervezetek elleni harc folytatását ígérte.

Erdoğan legfőbb kihívója Muharrem Ince, a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, de indul az elnöki posztért a terrorszervezet irányításával vádolt, másfél éve börtönben ülő Selahattin Demirtaş, a kurdbarát HDP nevű párt volt társelnöke is. Rajtuk kívül három jelölt pályázik a posztra. Az ellenzéki pártok a török líra árfolyamának gyengülését és az infláció növekedését helyezték a kampány középpontjába.

Számos alkalommal bírálták a török közmédiát, mondván, keveset jelenhettek meg a képernyőn. Május 14. és május 30. között az állami televízió csatornáin Erdoğan csaknem 68 órát, Ince valamivel kevesebb mint 7 órát szerepelt, Demirtaş pedig egyáltalán nem volt látható.

A győzelemhez 50 százalék feletti támogatottság kell, ha lesz második forduló, azt július 8-án tartják majd.

A választásokkal járó alkotmánymódosítás kiszélesíti az államfő jogköreit, ő jelölheti ki és függesztheti fel a minisztereket. Bevezethet rendkívüli állapotot, feloldhatja, vagy meghosszabbíthatja azt. A jövőben az elnököt közvetlenül választják, legfeljebb kétszer öt évre.

Mit kell tudni a választásról?

Összesen mintegy 60 millióan adhatják le szavazatukat vasárnap, helyi idő szerint reggel 8 órától délután 17 óráig. Közülük 56 millió 342 ezren Törökországban, 3 millió 49 ezren pedig külföldön voksolhatnak.

A választások első részeredményei vasárnap este, magyar idő szerint várhatóan hét óra körül lesznek nyilvánosak.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑