Cadmus fordítás Cadmus

Törzsi összetűzésekben sokan meghaltak Szudánban

2021. 01. 19.

Arab és fekete törzsek közötti összetűzésekben legkevesebb 129-en meghaltak a hét végén a szudáni Nyugat-Dárfúr államban, köztük nők és gyerekek – közölte egy helyi orvosszövetség hétfőn.

Sajtóhírekben korábban legalább 83 halottról számoltak be.

Az országot vezető katonai-civil szuverén tanács, vagyis kollektív államfői testület emiatt rendkívüli ülést tartott vasárnap, majd közölte, hogy megerősítik a térségbeli biztonsági erőket.

A sok szenvedést látott államban az újabb összecsapásokat ezúttal az váltotta ki, hogy két ember pénteken összeverekedett egy menekülttáborban, amely az állam székhelyén, el-Dzsunejnában van, és egyikük, egy arab férfi meghalt. Az orvosszövetség szerint fegyveres milíciák az incidenst felhasználták arra, hogy támadásokat indítsanak el-Dzsunejnában.

A helyi hatóságok válaszul 24 órás kijárási tilalmat vezettek be Nyugat-Dárfúr egész területén.
Az összecsapásokban további legalább 198 ember megsebesült – közölte a szervezet, amely korábbi beszámolójában 160 sebesültről adott hírt, köztük katonákról.

Az összetűzések hevessége vasárnap déltájra alábbhagyott – tették hozzá az orvosok. Az orvosszövetség tagja annak a szakmai szervezetnek, amely az Omar el-Besir elnököt 2019 áprilisában megdöntő felkelést vezette.

Nyugat-Dárfúrban a lakosok többsége menekülttáborokban él, miután a 2003-ban kirobbant etnikai fegyveres konfliktus – amellett, hogy 400 ezer ember halálát okozta – milliókat tett földönfutóvá. Az utóbbi években alábbhagyott az erőszak, de nem szűnt meg, és a helyzet nagyon ingatag.

Ennek ellenére az ENSZ Biztonsági Tanácsa december végén egyhangúlag megszavazta a világszervezet és az Afrikai Unió közös dárfúri békefenntartó missziójának megszüntetését, és ez január 1-jén életbe is lépett, noha a csapatok kivonása még csaknem fél évig eltart. Az UNAMID megszüntetését maga a kartúmi átmeneti kormány kérte, és támogatta ezt sok afrikai ország, valamint Oroszország is. Az UNAMID helyébe lép egy kizárólag politikai szerepet betöltő misszió, az UNITAMS, amely a demokratikus átmenetben nyújt segítséget.

António Guterres ENSZ-főtitkár mély aggodalmának adott hangot a hétvégi összetűzések miatt.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑