Cadmus fordítás Cadmus

Tovább emelkedett a dárfúri etnikai villongás áldozatainak száma

2021. 04. 07.

Nyolcvanhétre emelkedett a nyugat-szudáni Dárfúr régióban hétvégén kitört etnikai villongás halálos áldozatainak száma – közölte egy helyi orvoscsoport szerdán.

A Nyugat-dárfúri Orvosok Bizottsága kedden még mintegy ötven halottról és 132 sebesültről számolt be. A csoport szerint időközben 191-re nőtt a sebesültek száma.

Az ENSZ szerint az újabb erőszakhullámot szombaton az váltotta ki, hogy agyonlőtték a nem arab maszalit törzs két tagját egy menekülttáborban Nyugat-Dárfúr állam fővárosában, el-Genejnában. A történteket követően fegyveres összecsapások bontakoztak az arab rizejgát és maszalit törzsek között. A hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek, illetve csapatokat telepítettek a társégbe az erőszak megfékezésére.

Szerdán fegyveresek nyitottak tüzet egészségügyi dolgozókat szállító járművekre, amelyek az ENSZ el-Genejnában található raktáraiba tartottak. Az incidens kapcsán egyelőre nincsenek jelentések áldozatokról.

A harcok miatt az ENSZ humanitárius tevékenységeinek felfüggesztésére kényszerült el-Genejnában, amely egyfajta humanitárius ellátóközpontként szolgál a forrongó régió számára.

Nyugat-Dárfúrban a lakosok többsége menekülttáborokban él, miután a 2003-ban kirobbant etnikai konfliktus – amellett, hogy 400 ezer ember halálát okozta – milliókat tett földönfutóvá. Az utóbbi években alábbhagyott ugyan az erőszak, de nem szűnt meg teljesen.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑