Cadmus fordítás Cadmus

Tovább nő a politikai káosz Szomáliában

2021. 12. 27.

Szomáliában ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Mohammed Hussein Roble miniszterelnököt Mohamed Abdullahi Mohamed elnök, amíg le nem zárul a kormányfő ellen korrupció címén indított eljárás – jelentette be maga az államfő hétfőn.

A miniszterelnököt azzal vádolják, hogy jogtalanul jutott földterületekhez.

Az elnök hasonló indokból Abdihakim Mohamed Dirirt, a haditengerészet parancsnokát is felfüggesztette.

Az államfő és a miniszterelnök között régóta feszült a helyzet, ami elemzők szerint akadályozza a kormány iszlamista szélsőségekkel szemmbeni küzdelmet.

A kormányfő vasárnap a választási folyamat szabotálásával vádolta meg az elnököt, miután Abdullahi úgy döntött, hogy felmenti őt a várva várt választások megszervezésének felelőssége alól. A választások halogatása súlyos intézményi válsághoz vezetett az országban.

A Szomáliát 2017 óta vezető Abdullahi hivatali ideje február 8-án lejárt, anélkül, hogy meg tudott volna állapodni a regionális vezetőkkel a választások megszervezéséről, amelyeket bonyolult és közvetett választási rendszer szabályoz.

Áprilisban bejelentették, hogy emiatt két évvel meghosszabbítják az államfő mandátumát. A döntés fegyveres összecsapásokhoz vezetett a fővárosban, Mogadishuban. Megfigyelők szerint a belpolitikai válság eltereli a figyelmet a fontosabb problémákról, köztük az al-Shabaab dzsihadista csoport tevékenységéről.

MTI, Portfolio

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑