2019. 03. 22.

Tovább nőtt az iraki kompbaleset halálos áldozatainak száma

Legfrissebb jelentések szerint eddig mintegy száz halálos áldozata van a csütörtöki iraki kompbalesetnek. A szerencsétlenség helyszínén pénteken is folytatódtak a mentési munkálatok.

A komp csütörtökön a Tigris folyón haladt, az észak-iraki Moszul városának közelében borult fel és süllyedt el. A fedélzeten utazó emberek a perzsa újévet, a noruzt ünnepelték.

Csütörtök óta kutatnak lehetséges túlélők után, de a kutató-mentő csapatok pénteken újabb holttesteket találtak a Tigris folyóban.

A dpa német hírügynökség arról ír, hogy a legfrissebb helyi jelentések szerint ezzel 109-re emelkedett a baleset halálos áldozatainak száma. Az AP amerikai hírügynökség mind ez idáig 95 halálos áldozatról tud.

Az eddigi információk szerint 55-et embert – köztük 19 gyereket – sikerült kimenteni a vízből. A halálos áldozatok többsége nő és gyermek.

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök csütörtökön azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. Az iraki televízió közlése szerint Mahdi csütörtök este Moszulba utazott, és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatok emlékére.

Pénteken Barhám Száleh iraki elnök, illetve Ninive tartomány kormányzója, Nófál al-Akúb látogatott Moszul városába. A kormányzó konvoja a baleset helyszínére tartott volna, de a feldühödött tüntetők útját állták, kövekkel és üvegekkel dobálták meg a kormányzót szállító autót, és azt követelték, hogy távolítsák el hivatalából. A tüntetők nem bántották az elnököt, aki az őt szállító jármű ablakából intézett beszédet hozzájuk. Száleh azért érkezett Moszulba, hogy helyi biztonsági tisztviselőkkel találkozzon az elsüllyedt komp ügyében.

Az eddigi információk szerint a baleset oka valószínűsíthetően a komp túlterheltsége volt.

Egy iraki képviselő csütörtöki közleménye szerint a komp 50 ember szállítására lett volna alkalmas, azért süllyedt el, mert mintegy 200-an voltak a fedélzetén.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑