2019. 02. 23.

Tovább súlyosbodott az éhínség Dél-Szudánban

A már öt hónapja tartó béke ellenére továbbra is tombol az éhínség Dél-Szudánban. Másfél millió ember áll az éhezés szélén, valamint a lakosság több mint fele, 6 millió ember szenved súlyos élelmiszerhiányban – áll az ENSZ és a dél-szudáni kormány pénteken közzétett jelentésében.

Segélyek nélkül több mint 7,5 millió ember állna az éhezés határán, akik közül 260 ezren kerülhetnek éhínségbe májusra. Ez 70 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A segélyszervezetek aggódnak, hogy hónapokkal az 5 évig tartó, 400 ezer emberéletet követelő polgárháború vége után is tovább éhezik a lakosság.
Annak ellenére, hogy a két éve, Unity állam két megyéjében hivatalosan is bejelentett éhínség már nem áll fenn, a számok így is aggasztóak. „Segélyek nélkül ma teljes éhínség lenne” mondta egy segélyszervezeti munkatárs.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Salva Kiir elnök 2017-es, a segélyekhez való akadálytalan hozzáférést biztosító rendelete ellenére a segélyszervezetek szállítmányai továbbra is nagyon nehezen érik el a legkiszolgáltatottabb embereket. Az ENSZ szerint 2018-hoz képest majdnem háromszorosára nőttek a segélyek célba juttatását gátló bürokratikus akadályok, mint például az ellenőrzőpontokon való megállítások, késleltetések.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a lakosság egy része visszatér az otthonába, ahonnan a háború borzalmai elől kellett elmenekülne. A kormányt aggasztja, hogy ezeken az elhanyagolt területeken a földművelés több éves kimaradása miatt ma már nem lehet megélni, így a hazatérő emberek csak tovább éheznek.

A pénteki jelentés szerint a béke életbe léptetésén és a tűzszünet tartósságán múlik, hogy véget ér-e a az éhezés Dél-Szudánban. De még a béke mellett is több mint egy évig tartana a válságból való kilábalás az országban.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑