Cadmus

Tovább terjed a járvány Iránban, Afganisztánban és Pakisztánban

Iránban péntekre virradóra 112 újabb halálos áldozata volt az új típusú koronavírus okozta betegségnek (Covid-19), ezzel a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 4232-t.

Irán egyike azon országoknak, ahonnan világszerte a legtöbb koronavírus-fertőzöttet jelentették, a közel-keleti térségben pedig itt a legsúlyosabb a helyzet, ráadásul az Egyesült Államok által újra bevezetett szankciók nehezítik a járvány elleni harcot.

Kianus Dzsahánpur, az iráni egészségügyi minisztériumi szóvivőjének tájékoztatása szerint az igazolt fertőzöttek száma elérte a 68 192-t. Az elmúlt 24 órában 1972 új fertőzöttet regisztráltak. Elmondta, hogy 3969 ember állapota válságos, ám hozzátette azt is, hogy a gyógyultak száma 35 465-re nőtt.

Iránban a hét végétől három szakaszban oldják fel az új típusú koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket. A korlátozások feloldásának első szakaszát szombaton kezdenék, ekkor a gazdasági szféra alacsony fertőzési kockázatúnak minősített ágazataiban dolgozók térhetnek vissza munkájukhoz.

A rendelkezés nem vonatkozna a járvány által Iránon belül legjobban sújtott Teheránra, ahol erre a későbbiekben, második szakaszban kerülne sor. A harmadik szakaszban ismét látogathatóvá tennék a sportkomplexumokat, rendezvénytermeket, vallási helyeket és fodrászatokat is, ám a csoportos pénteki imák egyelőre felfüggesztve maradnának.

Az afgán egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az országban 37 újabb fertőzöttet regisztráltak, így péntekre az összes igazolt fertőzött száma elérte a 521-et. A Vahidullah Majjár egészségügyi minisztériumi szóvivő által jegyzett közlemény hangsúlyozza: egyre több olyan esetre bukkannak, ahol a fertőzött nem került kapcsolatba külföldről hazatért emberrel.

Pakisztánban az elmúlt 24 órában 279 új fertőzöttet és 4 halálesetet regisztráltak. Az országban az igazolt fertőzöttek száma péntekre elérte a 4601-et, a Covid-19 betegségbe 66-an haltak bele, 727-en pedig meggyógyultak. A legtöbb fertőzöttet, 2279-et Pandzsáb tartomány keleti régiójából jelentették.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑