Cadmus fordítás Cadmus

Tovább terjed a koronavírus a Közel-Keleten

2020. 03. 30.

A háború sújtotta Líbiában a folytatódó ádáz harcok mellett terjed a kór, egyelőre 8 fertőzöttről tudni. Öt új esetet Miszráta városából jelentettek. A nemzetközi közösség a harcok beszüntetésére szólított fel, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a járvány kezelésére.

Az ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es meggyilkolása óta káoszba süllyedt, az országot jelenleg nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány irányítja, amely azonban harcban áll az ország keleti részén meghatározó Halifa Haftar tábornok erőivel, aki tavaly offenzívát hirdetett a főváros elfoglalására.

Egyiptomban több kórházat bezártak fertőtlenítésre hivatkozva. A 100 milliós országban hivatalosan 576 esetet jegyeztek fel, és 36 ember halt bele a Covid-19-be.

Az ország déli részén fekvő Felső-Egyiptom több kormányzóságában tucatnyi települést pedig két hétre karantén alá vontak. Az országban a járvány miatt március 25. óta szintén éjszaki kijárási tilalom van érvényben, amelynek megsértői akár börtönbe is kerülhetnek.

Törökországban Fahrettin Koca egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 1815-tel 9217-re emelkedett a fertőzöttek száma, és az elmúlt 24 órában 23 ember halt meg, így 131-re nőtt az áldozatok száma. Ankara területi bontásban nem közöl adatokat, de azt elárulták, hogy a járvány már az ország minden részét elérte.

A kór terjedésének fékezésére a kormány számos szigorú korlátozást léptetett érvénybe. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonaikat, a nemzetközi repülőjáratokat leállították, nincsenek sem sport-, sem kulturális események, zárva tartanak a kávézók és az éttermek, és a bevásárlóközpontok látogathatóságát is korlátozzák.

A német haderő vasárnap jelentette be, hogy csökkenti Irakba vezényelt katonáinak számát. A járvány miatt az amerikai vezetésű koalíció, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcol, már felfüggesztette az iraki katonákkal közös kiképzést. A német hadsereg a törvényhozás védelmi bizottságával azt tudatta, hogy csökkentik a külföldre vezényelt, de ott nem nélkülözhetetlen katonák számát.

Szaúd-Arábiában a halálos áldozatok száma nyolcra emelkedett, és a királyság elrendelte Dzsidda lezárását, és a kikötővárosban délutántól hajnalig nem lehet kilépi az utcára. A szaúdi hatóságok Rijád, Mekka és Medina lezárását már a héten korábban elrendelték. Sem nemzetközi, sem belföldi repülőjáratok nem indulnak, és a tömegközlekedést is leállították. A fertőzöttek száma 96-tal 1299-re nőtt.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑