2017. 05. 26.

Továbbra is csökkentett mennyiséget termel az OPECA Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai úgy döntöttek tegnap, hogy kilenc hónappal, 2018. március 31-ig meghosszabbítják a kitermelés csökkentéséről szóló megállapodást. A tagállamok miniszterei Bécsben ültek össze szokásos félévenkénti tanácskozásukra, az olajkartellen kívüli nagy olajkitermelő országok miniszterei délután csatlakoztak hozzájuk.

A nem OPEC-tag olajexportőr országok, élükön Oroszországgal, ugyancsak az eddigihez hasonló feltételekkel vállalták a kitermelés további visszafogását újabb kilenc hónapra. Mind az OPEC-, mind pedig a nem OPEC-tag termelők megállapodtak, hogy együttes napi olajkitermelésüket nem viszik 1,8 millió hordó fölé.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy fél éven keresztül visszafogják a kitermelést. Az egyezség szigorú betartásának köszönhetően az olaj világpiaci ára szinte folyamatosan 50 dollár fölött állt idén.

Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere a tanácskozást megnyitóbeszédében elmondta, hogy várakozásaik szerint idén „egészséges” kereslet mutatkozik a kőolajra, és 2018 első negyedévére többé-kevésbé stabilizálódik az olajpiac. A szervezet tagállamai és a kartellen kívüli országok továbbra is nagy figyelemmel követik a kőolajpiaci és a világgazdasági helyzet alakulását, valamint tanulmányozzák a piaci egyensúly visszaállításának felgyorsítását segítő lehetőségeket.

A kitermelést azért csökkentik, hogy helyreálljon a piaci egyensúly a túlkínálat mérséklése és a bőséges raktárkészletek apasztása révén, ezáltal stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára. Az emelkedő olajárak azonban kitermelésük fokozására ösztönözték az amerikai palaolajipari vállalatokat, ami lassítja a piac kiegyensúlyozását, mivel a tartalékok továbbra is a rekordszint közelében mozognak.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent a határidős jegyzésekben, mivel a korábbi információkhoz képest nem történt meglepetés, a befektetők pedig már beárazták az olajkitermelést csökkentő megállapodás kilenc hónapra változatlan feltételekkel történő meghosszabbítását.

Júliusi szállításra a Brent hordónkénti ára 1,24 százalékkal 53,29 dollárra, a WTI-é pedig 1,44 százalékkal 50,62 dollárra esett a csütörtök délutáni jegyzésekben. A vezető olajtermelő országok legközelebb novemberben ülnek össze.

Magyar Idők – Mártonffy Attila

, , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com