2020. 01. 28.

Továbbra sem lehet izraeli útlevéllel a szaúdi királyságba utazni

Szaúd-Arábia továbbra sem engedi be az izraeli útlevéllel érkezőket területére – szögezte le hétfőn Feiszal bin Farhán Ál Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter, akinek szavait a CNN amerikai hírtelevízió idézte.

„Nincs diplomáciai kapcsolatunk Izrael állammal, és az izraeli útlevéllel érkezők jelenleg nem léphetnek a királyság területére” – mondta a miniszter.

A szaúd-arábiai diplomácia vezetője – aki hétfőn Londonban találkozott brit hivatali partnerével, Dominic Raabbal –, hozzátette: a kérdés akkor kerül újra napirendre, ha az izraeliek és a palesztinok között zajló béketárgyalások sikeresek lesznek.

Arije Deri izraeli belügyminiszter vasárnap – Izrael történetében először – hivatalosan engedélyezte az ország polgárainak Szaúd-Arábia meglátogatását, amennyiben azt az arab ország hatóságai engedélyezik.

Az izraeliek eddig elvileg csak saját országuk hivatalos engedélyével utazhattak Szaúd-Arábiába. Korábban is viszonylag sokan utaztak a Perzsa(Arab)-öböl menti országba, egyrészt a mekkai zarándoklatra tartó muzulmán izraeliek, akik a zarándoklatuk idejére különleges engedélyt kaptak Szaúd-Arábia meglátogatására, másrészt üzletemberek, akik ottani hivatalos személytől származó meghívólevél birtokában legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthattak.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑