Cadmus fordítás Cadmus

Trump ismét kifogásolta, hogy Törökország orosz rakétavédelmi rendszert vesz

Donald Trump amerikai elnök a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján szombaton újra kifogásolta, hogy Törökország tántoríthatatlan az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer megvásárlása ügyében.

„Problémáról van szó, ez tagadhatatlan” – mondta, mielőtt találkozott volna Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. „Törökország a barátunk” – folytatta. „Nagy dolgokat vittünk véghez együtt, és fontos kereskedelmi partnerek vagyunk” – tette hozzá.

Eközben Erdogan azt hangsúlyozta, hogy Törökország számára elsődleges fontosságú a rakétavédelmi rendszer, amelynek szállítása előreláthatólag, az ütemezésnek megfelelően, júliusban elkezdődik. A török elnök többször leszögezte, hogy nem gondolja meg magát.

„Törökországnak nem kell alkudoznia senkivel, sem engedélyt kérnie vagy engednie más országok nyomásának, ha a biztonságáról van szó” – húzta alá Erdogan.
Washington a közelmúltban ultimátumot intézett Ankarához. Patrick Shanahan megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében azt írta, hogy ha Ankara nem tesz eleget az amerikai kérésnek, a Pentagon július 31-ével véget vet a török pilóták kiképzésének, az F-35-ös programmal kapcsolatban álló török személyzetnek pedig el kell hagynia az Egyesült Államokat.

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ös harci repülőgépek eladására vonatkozó megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének az F-35-ösök fejlesztésében.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑