Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Trump nem megy el az orosz elnök által javasolt Irán-csúcsra

2020. 08. 16.

Donald Trump amerikai elnök szombaton lényegében elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi javaslatát, hogy hétoldalú csúcstalálkozón vitassák meg Irán helyzetét, kijelentve, hogy valószínűleg nem menne el egy ilyen találkozóra.

A bedminsteri (New Jersey) golfklubjában tartott sajtóértekezleten Trump azt is mondta, intézkedni fog a jövő héten annak érdekében, hogy az ENSZ-ben életbe léptessék a 2015-ös bécsi atomalku azon mechanizmusát, amely lehetővé teszi, hogy “visszaállítsák” az Irán elleni korábbi szankciókat, az iszlám köztársaság jelentős nem-teljesítésre hivatkozva.

“Vissza fogjuk állítani” a szankciókat – mondta Trump újságíróknak egy nappal azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította az Iránnal szembeni fegyverembargó meghatározatlan idejű meghosszabbítására tett amerikai javaslatot.

“Meglátják majd a jövő héten” – tette hozzá

Washington annak ellenére fenyegetőzik a lépéssel, hogy Trump 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal kötött többoldalú megállapodásból.

“Valószínűleg nem” – válaszolta Trump, amikor arról kérdezték, elmenne-e a Putyin által kezdeményezett csúcstalálkozóra.

Az orosz elnök pénteken egy hétoldalú konferencia megszervezését javasolta az ENSZ BT öt állandó tagja, valamint Németország és Irán részvételével, hogy felvázolják azokat a lehetőségeket, amelyek révén “konfliktusok nélkül megoldhatók lennének” az iráni fegyverembargó miatt újból felmerült problémák.

A Biztonsági Tanács aznap zárult szavazásán Oroszország és Kína ellenezték az októberben lejáró fegyverembargó meghosszabbítását.

A testület 11 tagja tartózkodott, köztük Franciaország, Németország és Nagy-Britannia, míg a mindössze két igen szavazatot az Egyesült Államok és a Dominikai Köztársaság adta le.

Haszan Róháni iráni elnök szombaton azt mondta, az Egyesült Államok “megalázó vereséget” szenvedett a BT-ben.

“Nem emlékszem olyan esetre, amikor az Egyesült Államok hónapokig készített elő egy határozatot, hogy csapás mérjen az Iráni Iszlám Köztársaságra, hogy aztán végül mindössze egy szavazatot gyűjtsön be” – mondta Róháni egy televíziós beszédben, országa számára nagy sikernek nevezve az ENSZ BT-ben született döntést.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter “megbocsáthatatlannak” minősítette a döntést. “Ez egy súlyos hiba, sajnáljuk” – jelentette ki szombaton, a lengyelországi látogatásán tartott sajtóértekezleten.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑