Cadmus fordítás Cadmus

Trump nem találkozik külön Putyinnal

2017. 11. 10.

Az amerikai elnök “időpont-egyeztetési nehézségek miatt” nem találkozik külön orosz hivatali kollégájával, Vlagyimir Putyinnal az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vietnami csúcstalálkozóján – közölte pénteken a washingtoni Fehér Ház.

“Soha nem nyert megerősítést, hogy lesz külön találkozó a két államfő között, és ténylegesen nem is lesz időpont-egyeztetési nehézségek miatt” – mondta Sarah Sanders, a Fehér Ház sajtótitkára újságíróknak, mielőtt az amerikai elnök gépe leszállt a vietnami Danangban. “Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen” – tette hozzá.

A sajtótitkár lehetségesnek nevezte, hogy a két elnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, Manilában tart külön megbeszélést, amely közvetlenül az APEC-csúcs után lesz. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még csütörtökön Pekingben úgy nyilatkozott, hogy akkor tart a két elnök külön hivatalos találkozót Danangban, ha lesz érdemi megbeszélnivalójuk, például ha jelentős haladást tudnak elérni Ukrajna vagy Szíria ügyében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője viszont péntek reggel azt mondta orosz hírügynökségek jelentése szerint, hogy még mindig egyeztetnek a danangi találkozóról. “Az egyeztetés még tart, nem világos, hogy mi lesz” – mondta. Trump elnök közben megérkezett a csúcs helyszínére hírügynökségek jelentése szerint. Az APEC-csúcs lesz az első többoldalú találkozó, amelyen Trump részt vesz ázsiai körútján. Eddig Japánban, Dél-Koreában és Kínában járt, kétoldalú látogatáson.

A protokollszolgálatok tovább egyeztetnek az elnöki találkozóról

A vietnami Danang a helyszíne az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezete csúcsértekezletének, ahová már mindkét elnök megérkezett. ”A protokollszolgálatok vonalán tovább folyik az egyeztetés. A helyzet egyelőre nem világos. Amerikai kollégáinktól ellentmondó információk érkeznek” – idézte a TASZSZ hírügynökség a szóvivőt. ”Így vagy úgy, de a találkozó (…) létrejön” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal pénteken.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: MTI/EPA/Pool/Szergej Karpuhin)

A nap folyamán korábban az ABC amerikai televízió Susan Sanders, a Fehér Ház szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy egy rövid találkozó létrejötte “teljesen lehetséges”, de hivatalos tárgyalást nem rendeznek. ”Tény, hogy egy helyszínen lesznek. Az, hogy összefutnak és köszönnek egymásnak, lehetséges és valószínű, de tervezett, hivatalos találkozó közöttük nem szerepel a napirendben, és nem is számítunk arra, hogy lesz ilyen” – idézte a Bloomberg amerikai hírügynökség ABC-vel egybehangzóan Sanderst.

Trump kétszer is jelezte igényét

Ezt megelőzően Michael Anton, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy nem született végleges döntés a találkozóról, Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig Pekingben nyilatkozva nem erősítette meg a külön megrendezendő tanácskozás tényét. Maga az ázsiai körutazáson tartózkodó Trump két alkalommal is jelezte, hogy találkozna Putyinnal, és megvitatná vele Észak-Korea, Szíria és Ukrajna kérdését.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója csütörtökön közölte, hogy Putyin és Trump pénteken találkozik Danangban. Hozzátette, még nem született döntés arról, hogy a két elnök között lesz-e hivatalos megbeszélés az APEC-csúcson. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Danangban bejelentette, hogy Putyin kész találkozni Trumppal. Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkoztak. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑